Τα βρήκαν σε όλα: «Θεωρούμε την Τουρκία τον σημαντικότερο εταίρο μας» δήλωσε ο Πούτιν


11 Μαρτίου, 2017

Ο Ρώσσος Υπ.Παιδείας Vladimir Medinsky (2-Δεξιά), ο Ρώσσος Πρόεδρος Vladimir Putin (3-Δ), ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan (3-Αριστερά) κι ο Τούρκςο Υπουργός Πολιτισμούκαι Τουρισμού (2-Αρ.) παρακολουθούν μία εργασία υπογραφών μετά την έκτη συνάντηση του Υψηλού-Επιπέδου Συμβουλίου Ρωσσο-Τουρκικής Συνεργασίας στο Κρεμλίνο στην Μόσχα, Ρωσσία, 10 μαρτίου 2017. EPA, ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Η Ρωσία και η Τουρκία εξομάλυναν πλήρως τις σχέσεις τους έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση που τις επιδείνωσε, δήλωσαν χθες με ικανοποίηση οι ηγέτες των δύο χωρών, ενώ προανήγγειλαν την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Με αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα «ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξομάλυνσης. Δεν επιθυμούμε πλέον να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Κρεμλίνο μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε επιπλέον τις ιδιαίτερες κι απαραίτητες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως η Ρωσία θα «άρει πλήρως» τις κυρώσεις της σε βάρος της Άγκυρας.

Οι τουρκορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν πριν από πολλούς μήνες μετά τη σοβαρή διπλωματική κρίση τον Νοέμβριο του 2015, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Η Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια «πισώπλατο χτύπημα», επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ως αντίποινα. Ωστόσο το καλοκαίρι του 2016, οι Πούτιν κι Ερντογάν έδειξαν διάθεση να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε από την πλευρά του την άρση της πλειονότητας των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι σχέσεις μας επανήλθαν στο επίπεδο μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης, με μια πολύπλευρη συνεργασία» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θεωρούμε την Τουρκία το σημαντικότερο εταίρο μας» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που διήρκεσε πολλές ώρες, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν ένα σχέδιο συνεργασίας έως το 2020 προκειμένου να δώσουν ώθηση στις εμπορικές συνδιαλλαγές και ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έκρινε ότι είναι δυνατόν το ύψος αυτών των συνδιαλλαγών να ανέλθει στο μέλλον στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης «να συνεχίσουν την ενεργή συνεργασία στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, καταρχάς κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, ιδιαίτερα μάλιστα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, επισήμανε ο Πούτιν.

Πρόσκληση Ερντογάν προς Πούτιν να παραστεί στην σύνοδο του ΟΣΕΠ στην Κωνσταντινούπολη Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συμμετάσχει στην επόμενη Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

«Όσον αφορά της ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που συχνά διαδραματίζει ρόλο κλειδί. Στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΟΣΕΠ, στην οποία σας προσκαλώ να έρθετε, ευελπιστώντας ότι θα συμμετάσχετε σ’ αυτήν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο κορυφής στην Μόσχα.

Πηγές AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ria Novosti, mignatiou.com

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

Υπάρχουν λόγοι γεωπολιτικοί που δεν είναι εύκολο για την Τουρκία να εξασφαλίσει πυραύλους ΕΣ-400.

Έχει αναλυθεί το θέμα διεξοδικά ΕΔΩ.

Όσο κι αν οι έγκυρες πηγές που διαβεβαιώνουν ότι ο Ερντογάν πήρε ό,τι ήθελε, δεν είναι εύκολο να αμφισβητηθούν, προσωπικά διατηρώ σοβαρότατες επιφυλάξεις για τον εφοδιασμό της Τουρκίας με ΕΣ-400.

Επειδή ωστόσο, οι βουλές των μεγάλων δυνάμεων μένουν άγνωστες, επιφυλάσσομαι για το μέλλον. Προς το παρόν, μένω να το θεωρώ ασύμβατο με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων όπως εξηγώ στο σχετικό άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.