Διήμερο Ιστορικό Εξελίξεων στα Σκόπια.

Πέμπτη, 27 Απριλίου, 2017.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: 

Κατέλαβαν τη Βουλή οπαδοί του Γκρουέφσκι.

Τραυματίστηκαν βουλευτές.

Εφοδο στο κοινοβούλιο των Σκοπίων πραγματοποίησαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οπαδοί του Γκρουέφσκι.

Από την έφοδο φέρονται να τραυματίστηκαν βουλευτές, αλλά και η αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μασκοφόροι είχαν επιτεθεί και σε δημοσιογράφους
.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ” έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια. Η ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.





Πηγή crashonline.gr

Παρασκευή, 28 Απριλίου, 2017.

ΣΤΑ ΑΙΜΑΤΑ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Μη αναστρέψιμη η κατάσταση στα Σκόπια μετά την χθεσινή βία στη Βουλή.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζόεαν Ζάεφ με αίματα στο πρόσωπο να προσπαθεί να βγει από τη Βουλή που δείχνει ότι τα Σκόπια έχουν φτάσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Περίπου 100 υποστηρικτές του κόμματος VMRO-DPMNE του μέχρι πρότεινος πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στην Βουλή κρατώντας σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Μεταξύ αυτών ήταν και περίπου 10 μασκοφόροι, ενώ σε βίντεο από τα επεισόδια φαίνονται να πετούν καρέκλες και τραπέζια στο γραφείο τύπου της Βουλής. 

Τα επεισόδια συνέβησαν ενώ εδώ και μήνες τα Σκόπια ταράσσονται από συνεχείς διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, από τις οποίες δεν έχει προκύψει ακόμα οριστικό αποτέλεσμα. Οι διαδηλωτές αντιτάσσονται σε μια πιθανή συνεργασία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ (
SDSM) και των εθνικιστών Αλβανών, τους οποίους θεωρούν απειλή για την ενότητα της χώρας.
 
Χρειάστηκαν αρκετές ώρες μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην Βουλή, προκειμένου η αστυνομία να ανακτήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου, ενώ την ίδια ώρα απέξω παρέμεναν περίπου 3000 άτομα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι ήταν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων για τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο το κόμμα του απέσπασε μόνο 51 έδρες (από τις 120) στο κοινοβούλιο. Ήταν πρώτο, με δύο έδρες περισσότερες από το κόμμα του Ζάεφ, όμως δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συνεργασία με τα αλβανικά κόμματα. Αντίθετα, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών έκανε συμφωνία με τα κόμματα αυτά, όμως ο πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ, σύμμαχος του Γκρούεφσκι, αρνήθηκε να του δώσει εντολή για να κυβερνήσει.
 

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στον Ιβάνοφ να ανατρέψει την απόφασή του και να δώσει την εντολή στον Ζάεφ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου έγιναν υποτίθεται για να τερματίσουν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, όπου τα τελευταία δύο χρόνια επικρατεί αναταραχή, μετά από σκάνδαλα παρακολούθησης.
  

Πηγή pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.