Αφορολόγητου Αη-δήσεις και ψέματα, το ανάγνωσμα.

Αφορολόγητου Αη-δήσεις και ψέματα, όχι παίξε-γέλασε!

Γλιτώσαμε την μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 από 8.636.

Πετύχαμε 5.600 (για άγαμο).

ΠΡΩΤΟ ΨΕΜΑ. Λένε και ψέματα, μιλάνε για 5.700-5.900!

ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ. Λένε κι άλλα ψέματα! Μιλάνε για νέο φόρο 242 για μισθωτό των 500 ευρώ τον μήνα, ενώ είναι 308!! Εκτός κι αν μιλάνε μόνο για τα δικά τους παιδιά, ναι τους δημόσιους πελάτες, εεε… υπάλληλους εννοούσα.

ΤΡΙΤΟ ΨΕΜΑ. Κάποια Μέσα ΔΕΝ λένε ότι και ΤΟ ΔΝΤ και Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ από την οποία ζητήσαμε δάνειο, ΑΠΑΙΤΟΎΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΗΔΕΝ.

Που σημαίνει ότι και οι ΑΜΕΑ θα πρέπει να πληρώνουν φόρο, ναι, από τα 300 ευρώ τον μήνα που παίρνουν. Άρα θα μειωθεί το επίδομά τους κατά ένα δωδέκατο περίπου! ΨΕΜΑΤΑ είπα, βάλε και την προκαταβολή του φόρου! Δύο δωδέκατα μείον το εισόδημα των ΑΜΕΑ των 300 τώρα (151,21 αργότερα) , των συνταξιούχων των 151,21 ευρώ τον μήνα (έχω δημοσιεύσει ήδη αναλυτικά). Το έχουν αναφέρει σε συνεντεύξεις κι έγκριτοι Οικονομολόγοι, άλλωστε. Πότε; Καλά, την μαρμελάδα στο ψωμί το πρωΐ, όχι στ’ αυτιά – αν είσαι απ΄ αυτούς που έχουν ακόμη μαρμελάδα, δηλαδής.

Κι αν ο συνταξιούχος έχει ακίνητη ή και κινητή περιουσία, έλα να σκεφθείς λοιπόν,  γιατί πολλοί όχι μόνο θα χάσουν την σύνταξή τους αλλά θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος κι από πάνω!

Εμ, δεν γίνεται στην Ελλάδα το 70% να έχει ακίνητη περιουσία (έστω ένα νύχτα σηκωμένο με τοίχους στραβούς δωμάτιο με λουτρό και κουζινούλα πάνω σε δέκα μέτρα γης) και στην Ευρώπη το 15,3%, όλα κι όλα! Δίκαια πράγματα!

Ο Άργος έχει ήδη αρθρογραφήσει αναγγέλλοντας τα σχετικά. Η είδηση δεν είναι Νέα. Νέα είναι ο τρόπος που μας το σερβίρουν : Γλιτώσαμε το ρέμα πίσω μας, ορίστε ο γκρεμός μπροστά μας. Τα καταφέραμε!

Τώρα, άραγε, που εφημερίδες και ραδιόφωνο και τηλεόραση και ιστότοποι (μπλογκζ) σήμερα ξεχύθηκαν να λένε τέτοια, είναι σαφές τι θα πει παπαγάλος της εκάστοτε κυβέρνησης; Αν όχι, χαλαρώστε και θαυμάστε.

[Φωνή περνάει δίπλα μας] «Πορτοκαλάδες, λεμονάδες, πατατάκια, γαριδάκια, ζεστό ποπ κορν, κρουασάν, κωκ, φρέσκο μαλλί της γριάς, νωπό μαλλί από κούρεμα…»

Ορίστε τι λένε οι Αη-δήσεις.
 
Θα μειωθεί για δεύτερη φορά το αφορολόγητο μέσα σε ένα χρόνο, πριν καλά-καλά γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με βάση την πρώτη μείωση. Μένει να ξεκαθαρίσει στις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς είναι αν αυτό το «ψαλίδισμα» μπορεί να συνοδευτεί από τη μικρή μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή που παζαρεύει η Αθήνα.

Η συρρίκνωση του αφορολογήτου ήταν εξαρχής πιο εύκολη τεχνικά υπόθεση από το κόψιμο των συντάξεων, καθώς για την εξοικονόμηση των 1,8 δισ ευρώ που ζητάνε οι δανειστές, αρκούσε ο περιορισμός της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.300 ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με συμπίεση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στις 5.900 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα.

Το δίλημμα για την ελληνική πλευρά ήταν αν θα επιδιώξει παράλληλα μια μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, που σήμερα είναι 22%, έτσι ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που ξαφνικά θα βρεθούν εκτεθειμένα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα εργαζόμενου με αποδοχές 500 ευρώ το μήνα, ο οποίος ενώ μέχρι τώρα ήταν αφορολόγητος, με τη μείωση του αφορολογήτου θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 242 ευρώ, με βάση την ισχύουσα κλίμακα.

Διέφυγε ο… κίνδυνος των 5000!

Στην πορεία των διαβουλεύσεων έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι τα σενάρια για μείωση του πρώτου συντελεστή στο 18% ή ακόμα και στο 15%, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν, χωρίς να μειωθεί ακόμα πιο κάτω το αφορολόγητο, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούσαν να εξασφαλιστούν τα 1,8 δισ ευρώ. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «καταρρεύσει» το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ ή χαμηλότερα και καταστεί ακόμα πιο «δύσπεπτη» η ψήφιση του, η ελληνική ομάδα «οδηγείται» σε μια περιορισμένη μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, το αφορολόγητο δεν μπορεί να μείνει ούτε στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, με συνέπεια αυτή η ελάχιστη μείωση του πρώτου συντελεστή να «σπρώχνει» το έμμεσο αφορολόγητο στις 5.700- 5.800 ευρώ.

Πέρα από το πού θα… κάτσει τελικά η έκπτωση φόρου- η οποία πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στις 2.100 ευρώ και βαίνει ολοταχώς 1.000 ευρώ χαμηλότερα- «κλειδί» για τις νέες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα μικρομεσαία εισοδήματα, που ούτως ή άλλως δεν καλύπτονταν από την «ομπρέλα» των 8.636 ευρώ, είναι το αν αυτό το έμμεσο αφορολόγητο θα συνεχίσει να «σβήνει» από τις 20.000 ευρώ και πάνω ή θα τεθεί ο πήχης πιο χαμηλά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πέρσι την Άνοιξη και τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Ιούνιο, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ (φορολογούμενοι χωρίς παιδιά) αρχίζει να μειώνεται από τις 20.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, με ρυθμό 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Όσον αφορά, δε, στο ενδεχόμενο μείωσης των υπολοίπων συντελεστών της φορολογικής κλίμακας, βρίσκονται μεν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς μαζί με τους αντίστοιχους της έκτακτης εισφοράς, αλλά όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αυτή η συζήτηση σχετίζεται με το πακέτο των αντίμετρων.

Πηγή: Με πληροφορίες από iefimerida.gr κ.α.

[Φωνή περνάει δίπλα μας.] «Χχχχιέ-σε μας, ρε σύντροφε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.