Διεθνή, Ελληνικά, κι ένα κέρασμα.

10 Απριλίου, 2017.

 Πρώτο.

Το άρθρο «Αποκαλυπτικό σχόλιο για τον βομβαρδισμό Συρίας από ΗΠΑ» δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου του 2017. Εάν δεν το έχετε διαβάσει, μπορεί να κατανοήσετε τα επόμενα, ωστόσο, αποκλείεται να κατανοήσετε την ΣΗΜΑΣΙΑ τους.

Το άρθρο ΕΔΩ. Αν είναι σε γνώση σας, προχωρήστε στο Δεύτερο Θέμα.

Δεύτερο.

Τα δύο «αντιτορπιλικά» της κλάσης Άρλεϊ Μπερκ που θα παραλάβει η Ελλάδα για το Π.Ν της, είναι ακριβώς όμοια με εκείνα που βομβάρδισαν την Συρία με πυραύλους κρουζ Τόμαχωκ. Μόνο που τα ελληνικά δεν προβλέπεται να εξοπλισθούν με Τόμαχωκ.

Δεν είναι αντιτορπιλικά. Αντιτορπιλικό είναι η κλάση τους. Είναι καταδρομικά. Καταδρομική είναι η χρήση τους.

Είναι σκάφη για πολεμικό ναυτικό που θα επιθυμεί να έχει τις εξής δυνατότητες:

Να προσβάλλει σκάφη επιφανείας ή υποβρύχια με τορπίλες, διαφορετικές για κάθε περίπτωση ασφαλώς κι εφ’ όσον είναι κατάλληλα εξοπλισμένο.

Αυτό έχει σημασία διότι υποβρύχια και αεροπλανοφόρα είναι capital ships, δηλαδή πλοία αντίστοιχης αξίας θωρηκτού, με άλλα λόγια, του πιο δυνατού πολεμικού πλοίου που μπορεί να διαθέσει ένα πολεμικό ναυτικό. Κι αυτό, ας σκεφθεί ο κάθε πολίτης της Μεσογείου τι μπορεί να σημαίνει αν ο πολίτης ζει σε χώρα που έχει νησιά. Μεγάλα νησιά, κατάλληλα διαχειριζόμενα, είναι αβύθιστα αεροπλανοφόρα.

Να προσβάλλει στόχους θαλάσσιας επιφανείας με πυραύλους του ενός κτυπήματος (για να εξουδετερώσουν τον στόχο.)

Να προσβάλλει στόχους επί εδάφους με ανάλογη δύναμη πυρός.

Να απαγορεύσει σε αντίπαλα αεροσκάφη και πυραύλους την διέλευση από τον χώρο ευθύνης του.

Αυτονόητο ότι διαθέτουν τα σύγχρονα συστήματα αυτοπροστασίας.

Δεν είναι οριστικό το ότι τα δύο Ελληνικά «αντιτορπιλικά» δεν θα είναι εφοδιασμένα με το σύστημα ΑΙΓΙΣ – διάβασε παρακάτω περί αυτού.

Συνεπώς, ακόμη και χωρίς το ηλεκτρονικό ολοκληρωμένο σύστημα ΑΙΓΙΣ, οι επιχειρησιακές δυνατότητες των δύο πολεμικών σκαφών που θα αποκτήσει η Ελλάδα ξεπερνούν την συνοδεία νηοπομπών, την αντιαεροπορική άμυνα και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Αυτές είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητες ενός αντιτορπιλικού. Τα Άρλεϊ Μπερκ εμφανώς τις ξεπερνούν.

Μια αδυναμία που έχουν για να τα θεωρήσουμε απολύτως άτρωτα από αεροπορική προσβολή είναι η χωροταξική τοποθέτηση της αεράμυνας του πλοίου κι η απουσία εναλλακτικών σημείων που θα αντικαταστήσουν την αεράμυνα πρώτης γραμμής. Μια άλλη αδυναμία για να το κάνει άτρωτο από αντίπαλα υποβρύχια, είναι η κλασσική άποψη για ανθυποβρυχιακή προσβολή που έχει εφαρμοσθεί, αν και υπάρχουν τα κλασσικά ανθυποβρυχιακά μέσα. Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν θα έχουν εξοπλισθεί με αντι-τορπιλικούς πυραύλους. Και τέλος, εκτός των αυτομάτων συστημάτων εγγύς υποστήριξης που θα αντιμετωπίσουν εισερχόμενους πυραύλους, ελπίζεται να διαθέτουν αντιπυραυλικά συστήματα ώστε να μην φθάσουν ποτέ εισερχόμενοι να αντιμετωπισθούν με τα αυτόματα συστήματα εγγύς υποστήριξης. Αν και ακόμη κι εκείνη την ώρα, τα ηλεκτρονικά αντίμετρα θα έχουν καθοριστικό ρόλο.

Αυτά όσον αφορά την μερική αξιολόγηση των νέων αντιτορπιλικών για την Ελλάδα. Παρακάτω, άλλα ενδιαφέροντα σημεία σκαφών της κλάσης όπως εμφανίσθηκαν στην πράξη ήδη.

Τρίτο.

9 Απριλίου του 2014, ένα Αμερικανικό καταδρομικό της κλάσης Άρλεϊ Μπερκ, το Ντόναλντ Κούκ, μπήκε στην Μαύρη Θάλασσα. Ήταν λίγο μετά την ανακήρυξη της Κριμαίας ως Ρωσσικό έδαφος. 

Καθεστώς: Σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ, πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από την Μαύρη Θάλασσα μπορούν να εισέρχονται εκεί για 21 ημέρες χωρίς να διεξάγουν προκλητικές ενέργειες. Οι ΗΠΑ και πριν και μετά τις εκλογές του 2015 έχουν δηλώσει σαφώς ότι επιθυμούν το καθεστώς της Συνθήκης του Μοντρέ να αλλάξει.

Πλέοντας σε διεθνή ύδατα, αλλά πλησιάζοντας την Κριμαία, το Ντόναλντ Κούκ είχε μια πρωτοφανή εμπειρία. Με το ηλεκτρονικό σύστημα ΑΙΓΙΣ που ήταν εξοπλισμένο, εντόπισε εισερχόμενο αεροσκάφος. Το ΑΙΓΙΣ δεν κατέγραψε ηλεκτρονικά σήματα του τύπου που χρησιμοποιούνται για λύση σκόπευσης, για να «κλειδώσουν στόχο». Όταν το αεροσκάφος πλησίασε τόσο ώστε να το πλοίο να έχει οπτική επαφή, διαπίστωσαν ότι δεν έφερε οπλισμό, οι οπτικοί παρατηρητές ανέφεραν «τα φτερά καθαρά». Ήταν ένα Ρωσσικό βομβαρδιστικό Σουκόϊ 24. Αυτός ο τύπος δεν φέρει όπλα μέσα στο κήτος του αλλά μόνο στα φτερά και στο υπογάστριο.

Στην αρχή έκανε διέλευση πλησίον του πλοίου στα 330 μέτρα. Εκείνη την στιγμή, το ΑΙΓΙΣ απενεργοποιήθηκε! Όπως και κάθε ηλεκτρονική συσκευή επάνω στο πλοίο, για παράδειγμα υπολογιστές, επικοινωνίες, κινητά τηλέφωνα, και η ενδοεπικοινωνία ασφαλώς. Απενεργοποιήθηκαν και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως φώτα κι οι γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος στο μηχανοστάσιο του πλοίου.

Το Σουκόϊ έκανε 11 ακόμη διελεύσεις, μέχρι και 10 μέτρα επάνω από το πλοίο σε διεθνώς αναγνωρίσιμους ελιγμούς εικονικού βομβαρδισμού.

Ωστόσο, μετά το Σουκόϊ, οι Ρώσσοι έστειλαν ένα ναυαγοσωστικό ελικόπτερο να φθάσει στο Ντόναλντ Κουκ, για κάθε ενδεχόμενο. Αν στο ελικόπτερο υπήρχε ανάλογη συσκευή όπως στο Σουκόϊ, το πλήρωμα του πλοίου δεν διαπίστωσε αφού δεν ενεργοποιήθηκε κάτι. Τέτοιες συσκευές μπορούν να εγκατασταθούν και σε Ρωσσικά ελικόπτερα.

Το πλοίο κατευθύνθηκε σε λιμάνι στην Ρουμανία, όπου όλο το πλήρωμα ανεξαιρέτως κατέθεσαν αιτήσεις παραίτησης, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούσαν να διακινδυνεύουν την ζωή τους.

Φημολογήθηκε ότι οι Ρώσσοι είχαν θέσει σε λειτουργία κάποια συσκευή μέσα στο αεροπλάνο, η οποία όμως δεν επηρέασε το αεροπλάνο αλλά μόνο τον στόχο του. Αυτή η συσκευή έχει ακτίνα δράσης αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Κάτι ανάλογό  της δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για την συσκευή με το όνομα Richag-AV, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για την περίφημη συσκευή με το χαρακτηριστικό όνομα Khibini.

23-30 Ιουλίου, 2016 οι ΗΠΑ επανήλθαν με το κλάσης Άρλεϊ Μπερκ Ροσς, αδελφό πλοίο του Ντόναλντ Κουκ, κι αυτό εφοδιασμένο με το ΑΙΓΙΣ.  Επίσημα δεν έχει καταγραφεί κάποια κατάρρευση του συστήματος όσο το Ροσς ήταν στην Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο το αποτέλεσμα και για τους Ρώσσους και για τις ΗΠΑ ήταν να διαπιστώσουν ότι το ΑΙΓΙΣ χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη και προστασία από αντίμετρα.

Και το κέρασμα τώρα.

Γιατί δεν σηκώθηκαν οι S-300 κι οι S-400 από την Συρία να απαγορεύσουν στους πυραύλους Τόμαχωκ να πλήξουν την βάση στην πόλη Χομζ της Συρίας ;

Η απάντηση είναι στους αριθμούς. Κι η αριθμητική δεν λέει ψέματα.

59 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από δύο πλοία της κλάσης Άρλεϊ Μπερκ.

23 βρήκαν στόχο … ή περίπου.

Ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται οι υπόλοιποι 36.

Όλη την ημέρα εχθές, Κυριακή, οι ΗΠΑ εκδίδουν χάρτες και δορυφορικές φωτογραφίες με τα πλήγματα των πυραύλων τους για να αποδείξουν ότι πάνω από 40 πύραυλοί τους έπληξαν την βάση.

Η Ρωσσία εξέδωσε φωτογραφίες της βάσης, αεροφωτογραφίες και δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν 23 πλήγματα.

Εάν ήταν 23 ή 40, φαίνεται από τον κατάλογο που διαβάσατε στο άρθρο που ανέφερα στην αρχή εδώ παραπάνω.

Δεν μπαίνει το ερώτημα πόσοι. Το ερώτημα που μπαίνει είναι που πήγανε οι υπόλοιποι.

Μήπως πέσανε πάνω σε Khibini ; Οπότε για να έχουμε καθαρά αποτελέσματα της εμβέλειας και την δυνατότητάς του, δεν ενεργοποιούνται τα αντι-πυραυλικά συστήματα. Να μην χαθεί το μέτρημα. Δοκιμές όπλων γίνονται σε κάθε νέο πεδίο μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.