Ένας κόσμος! Αγγελικά Τραπεζωμένος!


26 Μαΐου, 2017.
 Κακή Τράπεζα . Κόκκινα Δάνεια . 

Το χρέος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον Καιάδα κι αλίμονο στους εργαζόμενους εκεί. Τα χειρότερα τους έρχονται.

Μαζί με τους Μικρομεσαίους, κι οι υπόλοιποι, βεβαίως!

400 χιλιάδες Μικρομεσαίοι χρωστούν δάνεια τα οποία δεν είναι σε θέση να ξεπληρώσουν πλέον. Ο μέσος όρος χρέους στις τράπεζες καθενός Μικρομεσαίου Επιχειρηματία είναι κάτι λιγότερο από 95 χιλιάδες ευρώ. Τώρα ακόμα.

Θα ξεκινήσει μια συνεργασία των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θυγατρικές της εταιρείες όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα των κόκκινων δανείων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτό θα γίνει συστηματικά από το Φθινόπωρο ώστε το σχέδιο να λειτουργήσει μέσα στο 2018.

Θα δημιουργηθεί μια νέα Τράπεζα η οποία θα αναλάβει όλα τα κόκκινα δάνεια των Μικρομεσαίων. Λαϊκά, τέτοια Τράπεζα ονομάζεται Κακή Τράπεζα.

(Το οποίο αυτόματα ονομάζει όλες τις άλλες τράπεζες ως Καλές Τράπεζες, βεβαίως. Πολύ αγάπη βλέπω και λέω να «την κάνω» από εδώ… ο άτιμος ο μάγειρας με ξανασέρνει πίσω… )

Το θετικό για τις εγχώριες Τράπεζες θα είναι ότι θα μειωθεί η ανάγκη τους για κεφαλαιακή επάρκεια.

(Δεν θα υπάρχει λόγος να ανα-κεφαλαιο-ποιούνται τόσο συχνά. Τόσο συχνά. Όχι καθόλου, μην λέω κι αερολογίες τώρα!)

Η νέα Τράπεζα θα εξετάσει την κάθε περίπτωση δανείου ενδελεχώς. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα καλύψει με νέο Νόμο τα στελέχη του Δημοσίου και των άλλων Τραπεζών οι οποίοι θα διαγράψουν χρέη με το ακαταλόγιστο της ευθύνης της πράξης.

Η Τράπεζα θα εξετάσει εάν υπάρχει περίπτωση να εξυπηρετηθεί  το χρέος με τον παρακάτω τρόπο.

Εάν το δάνειο αποκλείεται να εξυπηρετηθεί, ο Μικρομεσαίος θα απωλέσει τις εγγυήσεις έναντι του δανείου του. Αυτές είναι κατά κανόνας ακίνητη περιουσία του Επιχειρηματία.

Εάν το δάνειο έχει την ευκαιρία να εξυπηρετηθεί, η Τράπεζα θα καλύψει  το 45% του υπόλοιπου δανείου με τις εγγυήσεις του Μικρομεσαίου, και  θα αναχρηματοδοτήσει το υπόλοιπο τοποθετώντας το μαζί με εξυπηρετούμενα δάνεια σε ομάδες. Το χαρτοφυλάκιο κάθε ομάδας επιχειρήσεων που θα δημιουργήσει η Τράπεζα, θα προσφερθεί σε επενδυτές, με την περίληψη ήδη εξυπηρετούμενων δανείων στον φάκελο ώστε να κάνει την επένδυση περισσότερο ελκυστική με απώτερο σκοπό να καλυφθεί το υπόλοιπο 55% του ήδη υπάρχοντος δανείου με εξυπηρέτηση που θα αναλάβει ο νέος επενδυτής.

Εάν τέτοιο πρόγραμμα επιτύχει, η Τράπεζα θα είναι σε θέση να αποδειχθεί καθαρά σε Επενδυτική, τα κόκκινα δάνεια δεν θα επιβαρύνουν πλέον το Ιδιωτικό Χρέος και οι εγχώριες Τράπεζες θα απαλλαχθούν από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τουλάχιστον των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δυστυχώς τα κόκκινα δάνεια δεν είναι μόνο δάνεια των Μικρομεσαίων, ωστόσο. Τι σημαίνει αυτό;

Οι πολίτες που έχουν λάβει κάθε είδους καταναλωτικού δανείου, θα κληθούν ή να το αποπληρώσουν οριστικά ή να παραδώσουν τις εγγυήσεις που ίσως έχουν καταθέσει ή να απωλέσουν περιουσία την οποία τυχόν κατέχουν.

Οι μεγαλο-οφειλέτες θα πιεσθούν από τους πολιτικούς οι οποίοι έχουν λειτουργήσει ως μεσολαβητές που έχουν διευκολύνει την έγκριση του ή των δανείων τους.

Εδώ βρίσκεται το λεπτό σημείο που θα κρίνει την τύχη του Ιδιωτικού Χρέους, συνεπώς. Διότι το ποσό των 37 δις που χρωστούν οι μικρομεσαίοι, μπορεί αντικειμενικά να μην είναι δυνατόν αν θεωρηθεί αμελητέο, ωστόσο ωχριά μπροστά στο πολλαπλάσιο ύψος των δανείων τα οποία δεν εξυπηρετούν οι μεγάλοι οφειλέτες.

Διότι η νέα Τράπεζα θα αντιμετωπισθεί με την ίδια στάση από τους μεγαλο-οφειλέτες την οποία επέδειξαν στις εγχώριες Τράπεζες όπου είναι εγγεγραμμένα τα δάνειά τους.

Την διαφορά θα κάνει μόνον η πολιτική βούληση.

Σε αυτό το ζητούμενο, η Αγορά δεν είναι πάρα πολύ αισιόδοξη.

Διαπίστωση πρώτη. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν αν ανακεφαλαιοποιούνται έτσι ή αλλιώς. Αυτό θα το φροντίσουν οι Οίκοι Αξιολόγησης και οι Δοκιμαστικοί Έλεγχοι, τα κρας τεστ(ς). Η δικαιολογίες της κάθε ανακεφαλαιοποίησης, μυριάδες. Η συναλλαγματική διαφορά με το αποθεματικό  νόμισμα και με άλλα, η στασιμότητα της εγχώριας αγοράς λόγω χαλαζιού στα πεδινά της Ανω-Κάτω Κολοκοτρωνίτσαινας και βάζε. Και βάζε!

Διαπίστωση δεύτερη. Ο εργαζόμενος σε Μικρομεσαία επιχείρηση που δεν θα επιθυμεί να αποχωρήσει με την θέλησή του μετά την αγορά της από άλλον επενδυτή, θα δει το ημερομίσθιο από 25 ευρώ καθαρά ή 20 που είναι τώρα, να πηγαίνει στα 4,8 τώρα – ο μάγειρας ξέρει καλά την Αγορά, μην αμφιβάλλετε. Αυτό θα γίνει σταδιακά ασφαλώς για να μην πάρει είδηση ο βάτραχος που είναι από την αρχή μέσα στο νερό, ότι σε λίγο, από το να βαριανασαίνει, θα … δεν έχει «θα». Σκοτάδι. Μόνο.

Αλλιώς, πώς θα βγάλουμε το δάνειο που άφησε ο προηγούμενος και να σας έχουμε και στην δουλειά, ηλίθιοι; Τι θέλετε, να κλείσουμε το μαγαζί, δηλαδή;

Αλλά κι αυτά, σάμπως θα τα καταλαβαίνει ο εργαζόμενος αφού ο άλλος θα μιλάει Κινέζικα; Ζώνη – Δρόμος το λένε οι Κινέζοι το Επενδυτικό ετούτο Πρόγραμμα, BRI. Να διαβάζουμε εδώ ώστε να μην έχουμε απορίες, έχουμε δημοσιεύσει για το Κινέζικο Επενδυτικό  Πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες στο  Μπέϊ-ζίνγκ, στο Πεκίνο ντε! Ήταν κι ο πρωθυπουργός μας εκεί.

- Πώς λέμε.. «πάπια Πεκίνου»!
- Μάγειρα! Ντροπή!
- Δεν είπε η κυβέρνηση ότι η Κακιά Τράπεζα θα πάρει ΟΛΑ τα επισφαλή δάνεια των εγχώριων τραπεζών, πανελλαδικά;
- Ναι αυτό είπανε αλλά όχι αυτό ακριβώς. Αυτό διέρρευσε. Στο τέλος, αυτό θα γίνει.
- Δεν είπε η κυβέρνηση ότι αυτό θα το κάνει για την προστασία του πολίτη, των δανειοληπτών;
- Μπα σε καλό σου! Που το άκου… ναι, έτσι είπε.
- Αλλά θα τους πάρει τις περιουσίες!
- …
- Αυτού του είδους την Προστασία στο χωριό μου την λέμε νταβατζηλίκι.
- Μάγειρα! Ντροπή!
- Και ποια είναι τα κόκκινα, πώς τα βάφουν κόκκινα, δηλαδή, με ποια κριτήρια;
- Στεγαστικά και Καταναλωτικά δάνεια με καθυστέρηση έως 180 ημέρες. Επιχειρηματικά και προς το δημόσιο δάνεια με καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες.
- Κι όταν λέμε ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, τι εννοούμε; Τι θα χάσουν οι δανειολήπτες;
- Σπίτια, αγροτεμάχια κι επαγγελματικές στέγες.
- Και τότε γιατί μας λέει η κυβέρνηση ότι αυτό το κάνει ώστε να μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν την περιουσία τους;
- Δεν ξέρω, μάγειρα.
- 37 δις ήτανε των Μικρομεσαίων. Πόσο πάνε τα υπόλοιπα, χωρίς των μεγαλο-οφειλετών, δηλαδή, να ξέρουμε. Καταναλωτικά, εορτοδάνεια δηλαδή και τέτοια.
- 20 και μισό δις.
- Όσο ένα ετήσιο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της Ελλάδας, δηλαδή! Και των μεγαλο-οφειλετών;
- Λίγο παραπάνω. Των μεγαλο-οφειλετών; Αν σου πω πως ούτε αυτοί ξέρουν ακριβώς! Δεν ξέρω, βρε μάγειρά, πια! Δεν ξέρω.
- Φοβάσαι να πεις, ε;
- Πρέπει να φύγω τώρα, τα λέμε!
- Γιατί δεν λες την αλήθεια, ότι η Ελληνική Κακιά τράπεζα είναι η Αγροτική, και μέχρι πέρυσι είχε ένα δισεκατομμύριο κέρδη;
- Πόσο ; !
- Από που ήλθαν αυτά τα χρήματα; Από τα μετρητά ανάγκης που είχαμε στην άκρη και από τις περιουσίες μας. Είναι έτσι ή δεν είναι; Και τώρα από πού θα έχουνε κέρδη οι Κακιές Τράπεζες; Σπίτια, αγροτεμάχια κι επαγγελματικές στέγες, εσύ το είπες. Βλέπεις τώρα;
- Μάγειρα, ας μην δανειζόντουσαν αφού δεν θα μπορούσαν να τα ξεπληρώσουν…
- Τι είπες βρε υβριστή; Τι είπες; Ήξερα ότι θα μου μειώσεις τον μισθό, ότι θα απολύσεις την γυναίκα μου και το παιδί μου, ότι σε λίγο θα με στείλεις κι εμένα στην ανεργία; Τι είπες, βρε;
- Μου ξέφυγε, συγνώμη. Βέβαια, άμα απολυθείς, με τι να πληρώσεις το δάνειο;
- Πες μας για την Απάτη της κάθε Κακιάς Τράπεζας στον κόσμο. Έτσι θα είναι και η δική μας, σωστά τα λέω;

Και με την ευκαιρία, πες μας για  την Απάτη των άλλων, των καλών Τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια και γιατί όχι μόνο δεν χάνουν από αυτά τα δάνεια, αλλά κερδίζουν έτσι ή αλλιώς!

- Σωστά τα λες. Η Κακή Τράπεζα αγοράζει τα κόκκινα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην τιμή που είναι οι εγγυήσεις τους.

Στην κούρσα που χρόνια ολόκληρα έκαναν οι Τράπεζες να δίνονται δάνεια ώστε να παγιδευθεί ο κόσμος και να δείξουν μια ψεύτικη εικόνα τους ως Τράπεζες, ότι δηλαδή είναι ισχυρές επιχειρήσεις με την υπόσχεση πολλών κερδών – αυτό λέγεται «φούσκα» λαϊκά, γιατί ήξεραν ότι τα δάνεια θα «σκάσουν», δεν θα εξυπηρετηθούν αφού δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να δοθούνε τόσα και τέτοια δάνεια σε τόσο οικονομικά ασταθείς δανειολήπτες, ήξεραν δηλαδή ότι τα δάνεια δεν θα πληρωθούν, έφθασαν να ζητούνε εγγυήσεις όχι για ολόκληρο το ποσό του δανείου, μα μόνο για  το 45% τουλάχιστον ώστε να έχουν μια δικαιολογία να δείχνουν στο γιατί δώσανε δάνεια.

Άρα η Τράπεζα που είχε το δάνειο συνολικά εισπράττει το 45% του κεφαλαίου και των τόκων, συν ό,τι έχει ήδη εισπράξει από τον δανειολήπτη ως την στιγμή που εκείνος δεν μπορούσε πια να πληρώνει.

Αν υπολογίσουμε όμως ότι για το κάθε δάνειο που παίρνει ένας δανειολήπτης από τράπεζα, πληρώνει πίσω στην Τράπεζα τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό χρημάτων από όσα πήρε, θα δούμε ότι οι Τράπεζες που θα πουλήσουνε τα κόκκινα δάνεια που έχουν, στην πραγματικότητα θα έχουν ήδη βγάλει κέρδος αφού θα εισπράξουν το 45% του ποσού του δανείου από την Κακή Τράπεζα και ήδη θα έχουν εισπράξει και καταβολές δόσεων για το δάνειο από τον δανειολήπτη. Αρκεί ο δανειολήπτης να έχει πληρώσει μόνο το 6% από το δάνειό του για να βγάλει κέρδος 1% του δανείου η Τράπεζα. Κάθε 1% από εκεί και επάνω που θα έχει πληρώσει ο δανειολήπτης, άλλο 1% κέρδος θα έχει η Τράπεζα. Από αυτό το μικρό 1% ή όσο είναι, θα αφαιρέσεις το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου που έχει η Τράπεζα (για παράδειγμα πόσο της κόστισε όταν οι υπάλληλοί της ασχολήθηκαν με το δάνειο, πόση ώρα δούλεψαν και πόσο τους πλήρωσε η Τράπεζα για αυτό, συν λίγο από το ηλεκτρικό, τους καφέδες, τα ταχυδρομικά έξοδα κλπ), και θα βγάλεις το καθαρό της κέρδος.

Η Κακή Τράπεζα παίρνει το δάνειο στο κόστος που είναι οι εγγυήσεις του. Άρα δεν θα χάσει. Αν το επανα-χρηματοδοτήσει ως επένδυση θα βγάλει καλό κέρδος.

Άρα η Τράπεζα, Καλή ή Κακή, δεν χάνει. Ο δανειολήπτης χάνει. Όταν δεν έχει επενδύσει το δάνειο ώστε να πολλαπλασιάσει την αξία του περισσότερο από δύο φορές, γιατί τόσο, δύο φορές το ποσό του δανείου είναι που θα πληρώσει στην Τράπεζα από όπου το πήρε.

Άρα εκείνος που παίρνει το δάνειο για να κάνει αγορές αγαθών ή υπηρεσιών για κατανάλωση (ή για διασκέδαση, που είναι το ίδιο με την κατανάλωση) είναι βέβαιο ότι θα χάσει.

- Και δεν μας λες, που πάνε τα κέρδη της Κακιάς Τράπεζας;
- Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Τι είναι αυτό;
- Τέκνο των Μνημονίων. Προϋπόθεση με την οποία συμμορφωθήκαμε.
- Τι δουλειά κάνει, είπες;
- Βοηθάει τις εγχώριες Τράπεζες. Είναι ιδιωτική εταιρεία. Δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση.
- Η κυβέρνηση δεν ελέγχει την Κεντρική μας Τράπεζα, που είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – αλλιώς δεν θα μας είχαν επιβάλλει κάπιταλ κοντρόλζ, έλεγχο ροής κεφαλαίων. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει την Ελληνική δήθεν Κεντρική μας Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδας, που ούτε κεντρική είναι, ούτε της Ελλάδας, αφού είναι κι αυτή ιδιωτική εταιρεία με σαφές νομικό καθεστώς να είναι ανεξάρτητη από την Ελληνική κυβέρνηση και Νόμο και Σύνταγμα και Δικαιοσύνη. Ανήκει δε σε ξένους ενώ η Ελλάδα έχει μόνο το 3% των μετοχών της. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ταΐζει το Μνημόνιο. Κι όλοι αυτοί κάνουνε στην Ελλάδα ό,τι τους συμφέρει. Χωρίς να ελέγχονται από την κυβέρνηση, σωστά;
- Σωστά, μάγειρα. Ο κόσμος είναι Αγγελικά Τραπεζωμένος.
- Μάγειρας είμαι, από Τραπεζώματα, έννοια σου και ξέρω πολύ καλά!

- # - 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.