Αλλάζει η πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία.

18 Απριλίου, 2017.

Πλέον, για να μεταβεί κάποιος στα εξωτερικά ιατρεία, θα πρέπει να έχει περάσει από τον γιατρό της γειτονιάς, ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να πηγαίνει και στο σπίτι του ασθενούς, προκειμένου να κρίνει εάν υπάρχει ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης ή το περιστατικό μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πρώτο επίπεδο, τα κέντρα υγείας κ.λπ.

Την κατάργηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.


Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, θα γίνεται πλέον σε δύο επίπεδα: τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία θα συμπεριληφθούν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, υπαίθρου και οι δομές του ΠΕΔΥ. 

Τι ισχύει με τα έκτακτα περιστατικά

Οι πολίτες θα έχουν υποχρέωση να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος και θα τους παραπέμπει σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο σύστημα ελέγχου, καθώς θα πρέπει να περνούν από τον οικογενειακό γιατρό για να πάνε σε εξειδικευμένο. Εξαιρούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, όπως ένα έμφραγμα, ένας βαρύς τραυματισμός από τροχαίο ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που απειλεί τη ζωή του ασθενούς.

Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές της χώρας. Θα προσληφθούν 3.000 άτομα μέσω ΑΣΕΠ, εκ των οποίων τα 1.300 θα είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. Τα υπόλοιπα 1.700 θα είναι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.
  
Σταδιακά, όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα αποκτήσουν οικογενειακό γιατρό και θα εγγραφούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Αρχικά, θα καλυφθεί το 30% του πληθυσμού από τις ΤΟΜΥ που θα δημιουργηθούν και το υπόλοιπο 70% θα πραγματοποιήσει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Τέλος, οι ΤΟΜΥ θα στελεχώνονται από γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. 


Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;

Όσοι είναι οικογενειακοί γιατροί και κάνουν σύμβαση με το νέο σύστημα θα βλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν και συγκεκριμένο ωράριο για να εξετάζουν τους ασφαλισμένους. Θα αμείβονται είτε με πάγια ανταμοιβή είτε κατά πράξη, καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο επιλογές. 

Σε ό,τι αφορά στις αποδοχές τους, αυτές έχουν εξασφαλισθεί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας για τέσσερα χρόνια, όσο αναμένεται να διαρκέσουν και οι συμβάσεις τους. Αμέσως μετά, όπως είπε ο κ. Ξανθός, στόχος είναι να ενταχθούν σε μόνιμη θέση στο ΕΣΥ και θα λαμβάνουν τον μισθό του επιμελητή Α, δηλαδή περίπου 1.500 με 1.600 ευρώ.

«Η μεταρρύθμιση δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, ούτε μέτρο λιτότητας, ούτε αποτέλεσμα άκρατου κρατικισμού» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. 


Το νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η δημόσια διαβούλευση, περίπου μέσα στον Μάιο.


Πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.