Βομβαρδισμός της Συρίας από τις ΗΠΑ.

8 Απριλίου, 2017.

- Αντιδράσεις Ρωσσίας, Γαλλίας (Λεπέν.)

- Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. - Ιταμή η απάντηση ΗΠΑ. - Τοποθέτηση Ρωσσίας.

- Εκτίμηση καθηγητού κ. Μάζη.

- Σαρκάζουν οι Ρώσσοι.

- Κι οι νέοι πρόσφυγες;

- Σχόλιο του Άργους 


Τα πρώτα αντίποινα εφαρμόζει η Ρωσία στις ΗΠΑ για τους πυραύλους που εκτόξευσε  η Ουάσιγκτον στη Συρία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε πως η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των ΗΠΑ, ο οποίος έχει στόχο να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα κλείσει την 7η Απριλίου στις 00:00 (ώρα Ελλάδας), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβούλιο Ασφαλείας στις 7 Απριλίου την οποία αιτήθηκε η Ρωσσία, στόχος της συνεδρίασης ήταν να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών  που εξαπέλυσαν την προηγουμένη ημέρα οι ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, τρεις ημέρες μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ..

Ο Ρώσσος αναπληρωτής πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ είπε ότι η χώρα του καταδικάζει την παράνομη αυτή πράξη (Σημ.Σ. αφού έγινε χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα) από τις ΗΠΑ στη Συρία λέγοντας ότι θα έχει συνέπειες που μπορεί να είναι  πολύ σοβαρές.

«Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρέσβης Νίκι Χέιλι δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανα ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί».

«Απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσέθετε επιπλέον πόνο στον συριακό λαό» υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτιέρες σε ένα δελτίο τύπου.

Για τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη από εκείνον μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο».

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η επίθεση κατά της συριακής βάσης ήταν ένα βήμα πριν τη σύγκρουση με το ρωσικό στρατό. Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές επιδρομές ήταν παράνομες. Ωστόσο στην ανάρτηση του αυτή ο Μεντβέντεφ γράφει ότι «με την ενέργεια της αυτή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι εξαρτάται πλήρως από την γνώμη που έχει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο ο ίδιος είχε επικρίνει με σφοδρότητα κατά την τελετή της ορκωμοσίας του».

Παράλληλα ο Μεντβέντεφ, εμφανίζεται δικαιωμένος για την εκτίμηση που είχε κάνει όταν εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπα και συγκεκριμένα για το τι θα επακολουθούσε της εκλογής του. «Αμέσως μετά την εκλογή του είχα επισημάνει, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα οι κατεστημένοι μηχανισμοί εξουσίας του κατεστημένου, θα «ακυρώσουν» τις προεκλογικές θέσεις του Τραμπ. Χρειάστηκαν μόνο δυόμισι μήνες».

Αναφερόμενος μάλιστα στις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ γράφει: «Κανείς δεν υπερβάλλει ως προς την αξία των προεκλογικών υποσχέσεων. Ωστόσο υπάρχει ένα όριο ευπρέπειας το οποίο διαδέχεται η απόλυτη δυσπιστία. Αυτό είναι θλιβερό για τις σχέσεις μας που τελικά χάλασαν, αλλά που χαροποιεί τελικά τους τρομοκράτες».

Στην Ευρώπη, η Γαλλία δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στην «κατεστραμμένη Ελλάδα» ούτε στη «βυθισμένη Ιταλία» για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, 16 ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Παράλληλα, η κ. Λε Πεν φαίνεται ότι άσκησε την πρώτη κριτική της στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την απόφασή του να διατάξει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον καθεστωτικής αεροπορικής βάσης στη Συρία, ως απάντηση για την πολύνεκρη χημική επίθεση της Τρίτης.

Συντασσόμενη εμμέσως πλην σαφώς με τη ρωσική γραμμή, σημείωσε ότι ο κ. Τραμπ εξελέγη δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα λειτουργούν πλέον ως ο «αστυφύλακας» της διεθνούς κοινότητας, ούτε θα «παρεμβαίνουν» στο εξωτερικό.

«Μήπως είναι ο [σύρος πρόεδρος] Μπασάρ αλ-Άσαντ στέλνει στρατιώτες στους δρόμους μας για να σκοτώσει τα παιδιά μας; Όχι, αυτό το κάνει το Ισλαμικό Κράτος», είπε.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μάζης.

«Παλιά πληγή για τους Αμερικανούς, η οποία δεν έχει καμία σχέση με κόκκινες γραμμές και πλήγμα για τιμωρία της επίθεσης δήθεν σαρίν των συριακών αεροπορικών δυνάμεων», χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση εναντίον βάσης στη Συρία ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μάζης.

«Η βάση Αλ Σαϊράτ, η οποία ήταν εκεί, στην επαρχία της Χομς, είναι μια βάση, που εδώ και έναν χρόνο σχεδίαζαν να ολοκληρώσουν οι Ρώσοι ούτως ώστε να μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη των αεροσκαφών τους, τα οποία επιχειρούν στις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες της Συρίας εναντίον του ISIS και ειδικά ενόψει της επιθέσεως στη Ράκα, και αυτή η βάση ολοκληρώθηκε δίνοντας ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία».

«Συνεπώς το πλήγμα είχε να κάνει απευθείας με πλήγμα επιρροής της Ρωσίας στη Συρία και δεν έχει καμία σχέση με τα παιδάκια και τα σαρίν, τα οποία μόνο ένας ηλίθιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει τη στιγμή που το πλεονέκτημα βρισκόταν στην πλευρά των συριακών στρατευμάτων και των ρωσικών στρατευμάτων».

«Πρέπει να είσαι τελείως αφελής για να πιστέψεις ότι ένα τέτοιο στρατηγικό λάθος θα μπορούσε να γίνει από τους Ρώσους και από τον Άσαντ», τόνισε και αναρωτήθηκε: «τη στιγμή που έχουν βελτιώσει το κλίμα και σε ηθικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, για ποιο λόγο να το κάνουν;».

Εικόνες καταστροφής κατέγραψε η κάμερα από τη βάση αλ Σαϊράτ στη Χομς της Συρίας, έπειτα από την αμερικανική επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ που εκτόξευσαν δύο πυραυλοφόρα καταδρομικά που περιπολούσαν στην ανατολική Μεσόγειο.

Πλην έξι υπόστεγα αεροπλάνων, τα υπόλοιπα υπόστεγα της βάσης εμφανίζονται ακέραια, ενώ κάτω από τα υπόστεγα τα αεροπλάνα είναι επίσης άρτια. Σε καλή κατάσταση είναι ο τσιμεντένιος αεροδιάδρομος καθώς και οι πέριξ δρόμοι που δεν επλήγησαν.

Τι χτύπησαν οι πύραυλοι.

Μία αποθήκη υλικού.
Έξι υπόστεγα με μαχητικά τα οποία καταστράφηκαν
Έναν σταθμό ραντάρ από κάμποσους της βάσης.
Το χώρο άθλησης του προσωπικού της βάσης.
Το καφενείο της βάσης.
Τον γάμο του καραγκιόζη.

Έξι Σύριοι έχασαν την ζωή τους.

Σαρκάζουν οι Ρώσοι.

Σε παιχνίδι επικοινωνιακού χαρακτήρα, οι Ρώσοι διά στόματος εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ότι από τους συνολικά 59 Τόμαχοκ που εκτοξεύθηκαν από τα αμερικανικά πυραυλοφόρα οι 23 έπληξαν τη βάση. Όσο για τους υπόλοιπους 36, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η τύχη τους παραμένει άγνωστη».

Ανέφεραν, δε, πως επρόκειτο για πυραύλους «χαμηλής αποτελεσματικότητας».

Μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Στις 7 Απριλίου του 2017, από τις 03.42 π.μ. έως και τις 03.56 π.μ. ώρα Μόσχας, δύο αμερικανικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (
USS Porter και USS Ross) εξαπέλυσαν 59 Τόμαχοκ στη βάση Αλ Σαϊράτ στη Χομς της Συρίας, από περιοχή πλησίον της νήσου Κρήτη στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις πηγές μας, μόλις 23 εξ αυτών έπληξαν τη βάση».

Παράλληλα, το υπουργείο καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας πως όλες οι αιτιολογίες για τη ρίψη των πυραύλων είναι «αβάσιμες αξιώσεις».

Οι προσεκτικοί και πικρόχολοι παρατηρητές, θα έχουν να παρατηρήσει ότι κάποτε ο Τραμπ είχε επικρίνει την Χίλαρι Κλίντον χαρακτηρίζοντας το σχέδιό της να δημιουργηθούν «ασφαλείς ζώνες στη Συρία» ως «απαράδεκτο». Σε μια στιγμή μάλιστα, (το 2016) που ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Σάντος Σίλβα τον είχε επικροτήσει λέγοντας: «Να καλείς τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις εστίες τους χωρίς να διασφαλίζεις ότι δεν θα δεχθούν επιθέσεις δεν είναι σωστό».

Η σφοδρή-μαζική αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία ενδέχεται να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων.

Κι όμως στις 22 Μαρτίου –όπως έγραψε το περιοδικό «Foreign Policy» (που απηχεί τις απόψεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) ο Ρεξ Τίλερσον είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθούν «ασφαλείς ζώνες».

Πάντως, οι ΗΠΑ ως τώρα δεν έχουν ανακοινώσει πως σκοπεύουν να εξασφαλίσουν τους πρόσφυγες. Παράξενο!

Μόνο που για να δημιουργηθούν οι ασφαλείς ζώνες, απαιτείται η συνεργασία με τη Ρωσία και τη Συρία που δείχνουν να αντιδρούν επειδή διακρίνουν στο βάθος το σχέδιο για την πολυδιάσπαση του συριακού εδάφους. Οι μόνοι πρόθυμοι είναι οι Τούρκοι –με εξαίρεση το πρόβλημα με τους Κούρδους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.