Κυβερνητική και Κβαντομηχανική.

29 Ιανουαρίου 2017, Ελλάς.

Φτιάχνω μια στάμνα. Φτιάχνω μια ρόδα άμαξας, κάρου. Μέσα στην στάμνα υπάρχει κενός χώρος. Ανάμεσα στις ακτίνες της ρόδας της άμαξας υπάρχει κενός χώρος. Η στάμνα με τον κενό της χώρο είναι που αποβαίνει χρήσιμη, κι όχι χωρίς αυτόν. Η ρόδα με τον κενό της χώρο είναι που αποβαίνει χρήσιμη, κι όχι χωρίς αυτόν.

Στην ρόδα η δυνατότητα παραγωγής έργου είναι φαινομενικά σταθερή όσον αφορά τις ακτίνες της, εκτός κι αν σπάσει μία  ή περισσότερες. Η εντροπία είναι φαινομενικά σταθερή, αφού αποτελεί κλειστό σύστημα ως ρόδα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει απομείωση της εντροπίας με την φθορά που υφίσταται η ρόδα. Η φθορά είναι τέτοια που περνά απαρατήρητη από τον άνθρωπο που βλέπει την ρόδα κάθε μέρα χωρίς να παρατηρεί την συνήθως πολύ μικρή μεταβολή στην φθορά της. Αυτή η μεταβολή στην φθορά μεταβάλλει την ρόδα με κατεύθυνση την πλήρη ανικανότητά της παράγει έργο, οπότε έχουμε και την μέγιστη εντροπία της ρόδας.

Στην στάμνα η δυνατότητα να κρατάει υγρό δροσερό εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την χρήση της, με πώμα, με βρεγμένο πανί γύρω της και άλλα.

Λήμμα: Σύμφωνα με την Κυβερνητική, η εντροπία αυξάνει μόνο σε ένα κλειστό σύστημα ενέργειας ή υλοενέργειας για να είμαστε ακριβείς, υπό την έννοια ότι σε ένα ανοικτό υπάρχει τέτοια λειτουργία που να επιτρέπει την απώλεια ενέργειας παράλληλα με την δαπάνη ενέργειας. Εντροπία είναι η κατάσταση αδυναμίας παραγωγής έργου πλέον. Ένα κουρδισμένο ελατήριο έχει την μέγιστη αρνητική ή την ελάχιστη εντροπία του, ένα τελείως ξεκούρδιστο, έχει την μέγιστη εντροπία του, ή την ελάχιστη αρνητική εντροπία του.

Στο Λήμμα μιλήσαμε για ενέργεια ή υλοενέργεια σύμφωνα με την αντίληψη που έχει ο άνθρωπος σχετικά με το περιβάλλον του. Και όχι με την επιστημονική αντίληψη, την αντικειμενική, που βεβαιώνει και πειραματικά και με τα αψευδή Μαθηματικά ότι ακόμη και εκείνο που βλέπουμε, που παρατηρούμε ως κενό, είναι πλήρες υλοενέργειας.

Συμπέρασμα πρώτο. Όχι μόνο η στάμνα μόνη της, κι όχι μόνο η ρόδα από μόνη της, αλλά και τα κενά, οι χώροι όπου δεν υπάρχει ύλη, αποτελούν συστήματα λειτουργικά, συστήματα κλειστά όπως η ρόδα κι η στάμνα.

Και γιατί να έχει σημασία η εντροπία;

Διότι έχει αποδειχθεί ότι η αρνητική εντροπία ισοδυναμεί με την Πληροφορία.

Συμπέρασμα δεύτερο. Η Πληροφορία δεν αποτελεί ένα μέγεθος, μια παράμετρο, μία οντότητα αφ’ εαυτής, δεν είναι μια ποσότητα υλοενέργειας, αλλά αποκτά ανάλογη αξία στο Σύμπαν μόνον όταν υφίσταται ενεργά μέσα σε ένα κλειστό σύστημα.

Όσο κακοτράχαλο έδαφος κι αν συναντήσει η ρόδα, θα κυλήσει ώσπου να σπάσει το πολύ κακοτράχαλο έδαφος – όριο λειτουργίας. Όσο η στάμνα απολαμβάνει σταθερή βάση, θα παρέχει ανταλλαγή ενέργειας, θα παράγει έργο να δροσίζει το υγρό περιεχόμενό της – ανάλογα με την υγρασία, βαρομετρική  πίεση του περιβάλλοντος και την θέση της πάντα.

Συμπέρασμα χρυσό. Υλοενέργεια μαζί με, συν την απουσία της, συνιστούν δυνάμεις του Σύμπαντος που έχουν την δυνατότητα να καλούνται κινούσες δυνάμεις. Ή αν θα ήθελε κάποιος επαρκής χειριστής τους, κινούσες δυνάμεις.

Το πρακτικό νόημα των παραπάνω είναι το εξής.

Όλες οι δυνάμεις στο Σύμπαν δονούνται, κινούνται ως κύμα, έχει θεμελιώσει η Κβαντική Φυσική. Όταν όχι ο παρατηρητής, αλλά ο συνειδητός παρατηρητής αποπειραθεί να τις παρατηρήσει, συμπεριφέρονται ως σωματίδια.

Το κλειδί εδώ είναι η λέξη «συνειδητός.» Συνειδητός της Συμπαντικής αναγκαιότητας να παρατηρεί την υλοενέργεια αλλά και το κενό ανάμεσά της και γύρω της.

Η προσέγγιση του κενού ανάμεσα στο ίχνος της υλοενέργειας σχετίζεται με τον κβαντική διεμπλοκή, τον κβαντικό εναγκαλισμό που ο παρατηρητής δύναται να εφαρμόσει, φωτονιακά συνειδητά ασφαλώς, εάν διαθέτει την φυσιολογία προς τούτο. Ή εάν επιθυμεί πολύ να την διαθέσει!

Ή, εάν επιθυμεί πολύ. Να την διαθέσει.

Και θυσιαστικά, να ενεργήσει ταυτόχρονα και ως υλοενέργεια και ως το κενό μέσα της, εκείνο το αβυσσαλέο, τρομερό και αποτρόπαιο για την ανθρώπινη συνείδηση κενό, το Σκότος.

Τότε, ίσως ανακαλύψει ότι η εντροπία που φυσιολογικά θα αύξανε, αφού θα δαπανούσε ενέργεια, αντιστρέφεται.

Το λένε Δημιουργία .

13 σχόλια:

  1. Καλησπερα. Με έλκουν τα αρθρα που πραγματευονται την εντροπια. Σε αυτο το αρθρο, ομως, ειδα να χρησιμοποιηται ο ορος "εντροπια" ως συναφες της "φθορας" ή συνδεόμενη με την ικανοτητα "παραγωγης εργου". Ανακριβες !!
    Η εντροπια, μια όλως ιδιαιτερη μορφη "αεργιας" και ενας όρος άκρως σημαντικος ετυμολογικα, ορισθηκε απο τον εμπνευστη της Δρ Καραθεοδωρη ως "το μετρο της αταξιας ενος συστηματος", παραγόμενη αναλογως της "αν-αντιστρεψιμοτητας" καθε θερμοδυναμικου φαινομενου ή ενεργειακης μετατροπης.
    Συγνωμην αν ειμαι "επιστημονικος", Η εννοια της εντροπιας ειναι φυσει δυσνοητος. Η επεκταση της στα κοινονικα φαινομενα ειναι δοκιμος.. τηρουμενου του ορισμου !!
    Ναστε καλα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Yannis54, πρώτον, σε ευχαριστώ για την _συμβολή σου_. Δεύτερον, έχει δίκιο, δεν διαφωνούμε. Τρίτον, ο αείμνηστος Δάσκαλος καθηγητής κύριος Καραθεοδωρής ορθώς βεβαίως όρισε την εντροπία. Με όλο το θάρρος, κι αν δεν γίνομαι βάρος, επίτρεψέ μου να ζητήσω την κατανόησή σου ότι αυτό το άρθρο παραπάνω αποτελεί όχι μια συζήτηση μεταξύ μας, εσένα κι εμένα, μα μια μικρή προσπάθειά μου να κοινωνήσω ιδέες και μηνύματα σε ανθρώπους που δεν έχουν τις γνώσεις μας. Πώς νομίζεις ότι έπρεπε να πούμε, εσύ κι εγώ, ομού, μαζί, τα νοήματα παραπάνω; Εάν δεν έχεις τον χρόνο να επικοινωνήσεις με εμαιλ ώστε να διορθώσουμε το άρθρο, καταλαβαίνω ότι προφανώς έχεις πιο σπουδαία πράγματα να ασχοληθείς. Nα είσαι καλά, φίλε Yannis54.----------------------- Η αταξία στους Νόρμπερτ Βίννερ (πατέρα της Κυβερνητικής), Ζακ Γκυγιώμ και Λουί Κουφινιάλ και τους ακολούθους τους, από το 1934 ως σήμερα έχει ταυτίσει την αταξία με την αδυναμία παραγωγής έργου σε ένα κλειστό σύστημα, όχι μόνον θερμοδυναμικά αλλά και Κοινωνιολογικά, και Μαθηματικά κλπ. Ώστε ο κοινός άνθρωπος να αντιλαμβάνεται εκείνο που ΠΡΟΦΑΝΩΣ κι εσύ ξέρεις ως την απροσδιοριστεία του Χάιζενμπεργκ, αλλά στην σύγχρονη Κβαντομηχανική, την ιδιότητα της συμπεριφοράς ως σωματίδο εκείνου του μέρους κύματος της υλοενέργειας που θα παρατηρήσουμε. Η αταξία, ως ο ορθός επιστημονικός ορισμός όμως, όπου __αναντίρρητα έχεις δίκιο__, δεν επιτρέπει στον Δαίμονα του Μάξουελ να αποδώσει το μέγιστο της διαφοράς μεταξύ δυο συστημάτων σε χαρακτηριστικά. Σε παρακαλω να μας βοηθήσεις, αφού είμαι βέβαιος ότι κατανοείς τον σκοπό του άρθρου, να κάνεις εσύ το άρθρο πιο ακριβές και καταληπτό στον μέσο άνθρωπο. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Yiannis54, να σου αποκαλύψω ότι σκοπεύω να επεκτείνω το άρθρο με το "τσίγκλισμα" που έδωσα αναφέροντας ότι αρνητική εντροπία ισούται με την Πληροφορία. Στην χρησιμότητα λοιπόν του κενού της ρόδας και της στάμνας στα παραδείγματά μου, φιλολογικά του "Σκότους" όπως αναφέρω, είχα σκοπό να αναπτύξω κάποιες σκέψεις. Περιμένω τις σκέψεις σου ώστε να προχωρήσουμε. Υμέτερος, Άργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γρηγόρης Σιανδάκας. Η πλήρης αταξία ενός κλειστού συστήματος σηματοδοτεί την ανικανότητά του να παράγει έργο.

    Στη θερμοδυναμική, εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής ή αλλιώς της εξέλιξης. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει καμία διαδικασία και δε βρίσκεται «σε λήθαργο» (κρυμμένη) κανενός είδους πληροφορία που να επιτρέπει την εξέλιξη (ή τη ζωή) αν με κάποιο τρόπο γίνει εκ νέου παροχή μόνο ενέργειας.

    Ο συγγραφέας του άρθρου έχει δίκιο. Εάν υπάρχουν επιχειρήματα στο έργο του Καραθεοδωρή όπως ανέφερες, Yannis54, να τα δούμε ώστε να δούμε τι εννοείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε Αργος, ευχαριστω για την καθαρη, εκ βαθεων απαντηση σου.
    Το παρον σχολιο ειναι επι του αρθρου και σε απαντηση του πρωτου αντι-σχολιου.
    Καταλαβαινω οτι συνομιλω με μαθηματικους σε μαθηματικους ορους. ΔΕΝ ειμαι ο καταλληλος, δεν εχω τετοια καταρτιση. Θα εξηγηθω στην συνεχεια.

    Σαφως το σχολιο μου αφορα το αρθρο σου, αρα μια προσωπικη σου προσπαθεια αποτυπωσης και δημοσιας καταθεσης των ιδεων και σκεψεών σου. Επετρεψε μου ομως να παρατηρησω οτι τοσο οι διατυπωσεις σου όσο και η επίκλησή σου ορων, προσωπων, εννοων και “παραλληλισμων” ΔΕΝ μπορουν να κοινωνηθουν “ σε ανθρώπους που δεν έχουν τις γνώσεις μας.”... υποτεθήσθω οτι ΠΡΑΓΜΑΤΙ εχουμε την ΓΝΩΣΗ (εσυ και εγω, βεβαιως).

    Προσωπικα, και εγω προσπαθω στην ιδια κατευθυνση, αλλα δυστυχως δεν εχω συγγραφικο ταλεντο,,, τα καταφερνω καλυτερα στον προφορικο λογο.

    Εχω χρονο, καθοτι ειναι συνταξιουχος 60+, και θα προσπαθησω να αναπτυξω αυτην την συζητηση μαζι σου.
    Εχω σπουδασει Χημικη μηχανικη στο εξωτερικο. Σαν μηχανικος, που επελεξα να γινω, εχω μια ταση στην πρακτικοτητα και στην εφαρμογη, αλλα συχνα πυκνα με συλλαμβανω να εντυπωσιαζομαι απο καποιες εννοιες, και να ερευνω αν αυτες μπορουν να επεκταθουν σε άλλους τομεις... στην κοινωνιολογια κατα προτιμηση.
    Τα ονοματα που μου αναφερεις (Νόρμπερτ Βίννερ (πατέρα της Κυβερνητικής), Ζακ Γκυγιώμ και Λουί Κουφινιάλ) μου ειναι αγνωστα. Υποθετω οτι ανηκουν σε μαθηματικους. Αν χρειαστει θα ανατρεξω να μαθω τι πραγματευτηκαν και τι θεσπισαν. Ομως μου φαινεται ατοπο το να ταυτιζουμε (!!) “ την αταξία με την αδυναμία παραγωγής έργου σε ένα κλειστό σύστημα”

    Σημειωτέον, τα θεωρητικα / καθαρα μαθηματικα μου ηταν “απεχθη”, δυσνοητα, αν μη μη-νοητα σε μενα, και μου φανταζουν “αριθμο-παιγνια” ή “ιδεο-παιγνια”. Δεν αντιλεγω οτι μερικες φορές οδηγησαν και οδηγουν σε πραγματικες αφαρμοσμενες ανακαλυψεις.

    Η γνωστη “απροσδιοριστεία του Χάιζενμπεργκ” διατυπωθηκε αρκετα πριν την αναπτυξη της κβαντομηχανικης, και ηταν ενα φαινομενο καταννοητο απο τους “εφαρμοσμενους” σαν εμενα, πολυ περισσοτερο που η επιστημη μου ασχοληται ζωηρα με την -χημικη- συμπεριφορα των ηλεκτρονιων και των στοιβαδων τους.
    Και αυτο “αιτιολογηται” απο το γεγονος οτι τα ηλεκτρονια δεν ειναι συμπαγη σφαιριδια αλλα νεφη βαθμιαια αραιοτερα κατα την “ακτινικη” διευθυνση. Και αυτο ηταν για μενα -τοτε, σαν φοιτητη, μια μεγαλη εκπληξη και φαντασιακη προκληση παραλληλισμου μικρο- και μακρο- κοσμου !!

    Και αμεσως-αμεσως ΑΓΝΟΩ γιατι / πως η εντροπια -ως αταξια- “ δεν επιτρέπει στον Δαίμονα του Μάξουελ να αποδώσει το μέγιστο της διαφοράς μεταξύ δυο συστημάτων σε χαρακτηριστικά”. Αρα σε αυτο μαλλον σου ειμαι αχρηστος.

    “Αρνητικη εντροπια (!!!) ισουται με την πληροφορία”.
    Αδυνατω να φανταστω “αρνητικη εντροπια” (ΑΕΡΓΙΑ που απορροφαται απο καποια διεργασια), ποσο μαλλον να την εξισωσω με την πληροφορια.
    Μπορω να προσπαθησω να σου εκθεσω την αποψη μου στην επεκταση της εντροπιας στην κοινωνιολογια, αν σε ενδιαφερει. Εννοω ομως την εντροπια καθαρα κατα Καραθεοδωρη !!

    ΡΟΔΑ και ΣΤΑΜΝΑ :
    “ Η ρόδα με τον κενό της χώρο είναι που αποβαίνει χρήσιμη, κι όχι χωρίς αυτόν. “
    Το βρισκω ΨΕΥΔΕΣ (λογικα / μαθηματικα μιλωντας)
    Και βεβαια τα νοηματα που στην συνεχεια διατυπωνεις, χτιζοντας την επιχειρηματολογια σου, μου ειναι τελειως δυνοητα, και απορριπτεα, όπως ηδη ανεφερα, την συνδεση εντροπιας και φθορας.
    ΑΛΛΟ το ενα... ΑΛΛΟ το άλλο τοσο θερμοδυναμικα όσο και κοινωνιολογικα.
    Βεβαια η αταξια μπορει να οξυνει / επιτεινει την φθορα... η φθορα όμως υπαρχει και σε συστηματα “εν πληρη ταξη”, νομιζω.
    Καταλαβαινεις την, κατα συνεπεια, απορριψη μου οτι μια σπασμενη ροδα βρισκεται στο μεγιστο της εντροπιας της (εντροπια ροδας ??? ...δεν υπαρχει κατ' εμενα).
    Αρα αδυνατω να εκφρασσω αποψη, ιδεα ή πρακτικη.

    Συνεχιζοντας το αρθρο σου βρικα το πρωτο που συμφωνουμε :
    “ ακόμη και εκείνο που βλέπουμε, που παρατηρούμε ως κενό, είναι πλήρες υλοενέργειας. “
    (συνεχιζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (συνεχεια)
    Μετα διατυπωνεις το Συμπέρασμα δεύτερο :
    Μου φαινεται ασαφες μεχρι ουτοπικο. Θα διατυπωσω εγω την δικια μου “ατακα” :
    Πληροφορια ειναι ποσοτητα Νοησης.

    Στο χρυσο σου συμπερασμα :
    “Υλοενέργεια μαζί με, συν την απουσία της, συνιστούν δυνάμεις του Σύμπαντος που έχουν την δυνατότητα να καλούνται κινούσες δυνάμεις “
    Εγω εχω συμπερανει οτι το Συμπαν ΕΙΝΑΙ υλοενεργεια. Αμφιβαλλω αν υπαρχει μακροσκοπικο “κενο” σε αυτο !!
    Και οταν μιλαμε για ΕΝΕΡΓΙΑ στο συμπαν, μιλαμε για ΔΟΝΗΣΕΙΣ / ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ / ΚΥΜΑΤΑ. Για τιποτα άλλο, νομιζω.

    Η ωρα ειναι 02:15 και καπνισα 5 τσιγαρα για να απαντησω εως εδω. Επιφυλασσομαι να συνεχισω.
    Ναστε καλα. Ειναι μια πολυ ενδιαφερουσα συζητηση... ισως επειδη ειναι ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ !! Με ελκουν οι δυστοπίες.

    ΥΓ. παρακαλω να με πληροφορησετε για την καταρτιση σας και, αν δεν σας δυσαρεστει, την ηλικια σας, όπως εκανα και εγω.
    Ειλικρινα χαρηκα ιδιαιτερως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκλεκτέ φίλε, Yannis54. Είμαστε συνομήλικοι. Η ακριβής ηλικία μου όπως και η κατάρτισή μου αποτελούν προσωπικά δεδομένα κι ως εκ τούτου δεν είναι δημοσιεύσιμα (επί πλέον για λόγους ασφάλειας της οικογενείας μου – εάν επιθυμείς, να εξηγήσω ιδιωτικά). Ιδιωτικά, ό,τι θέλεις, θα σου πω. Όχι δημόσια, ωστόσο. Ευχαρίστως να σου δώσω τον τηλεφωνικό μου αριθμό με προσωπικό μήνυμα στο gmail και να με καλέσεις να μιλήσουμε. Η αναφορά στην κατάρτισή μου άλλωστε, ίσως δημιουργούσε προηγούμενο μάλλον ακυρωτικό της συνομιλίας δύο σκεπτόμενων ανθρώπων, και γιατί όχι, φίλων. Έχω συχνά συναντήσει την ατυχή διακοπή του διαλόγου με την απογοήτευση ότι ο συνομιλητής μου δεν έχει γνώσεις τόσες όσες πιστοποιούν πτυχία και πιστοποιητικά, έρευνα, συγγραφικό έργο στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ανακοινώσεις (επιστημονικές) κλπ. Σκεπτόμενος άνθρωπος, είναι η κατάρτισή μου, μόνον αυτό, κι ίσως κι αυτή η διατύπωση από μόνη της να είναι κατακριτέα οίηση. Έχω αναρωτηθεί κατά πόσο οι δημοσιεύσεις μου εδώ, σε τούτο τον ιστότοπο θα μπορούσαν ίσως να είναι ενδεικτικές απλώς. (Συνεχ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το συγγραφικό έργο που κατονόμασα με τα ονόματα τριών επιστημόνων στην προηγούμενη δημοσίευσή μου εδώ, εξηγεί, θεμελιώνει κι αποδεικνύει με την χρήση μίας και μόνον απλής αναλογίας – όπου υπεισέρχεται η σταθερά των Μπολτζ-Πλανκ, ότι αυτό που ορθότατα ονόμασες πλήρη αταξία, είναι και θερμοδυναμικά, αλλά και όπως εσύ κι εγώ αντιλαμβανόμαστε την Κυβερνητική, κατάσταση πλήρους αδυναμίας του συστήματος να παράγει περαιτέρω έργο. Το ότι διαβάζεις αυτό σε έναν ιστότοπο κι όχι σε ένα σύγγραμμα, δεν του στερεί την ισχύ. Θα επιμείνω αυτό το μπλογκ να γίνει όλων μας, και θα σε καλέσω ξανά να δούμε από κοντά το άρθρο ώστε να αλλάξει συμπεριλαμβάνοντας και τις δικές σου απόψεις. Μπορούμε να το κάνουμε έναν διάλογο ως δημοσίευση, για παράδειγμα. Πώς αλλιώς θα εξελιχθούμε; ------- Στα επί μέρους σχόλιά σου. «Πληροφορια ειναι ποσοτητα Νοησης» Ισχύει και αυτό. ----- «Εγω εχω συμπερανει οτι το Συμπαν ΕΙΝΑΙ υλοενεργεια» Ισχύει (βεβαίως!) ---- «οταν μιλαμε για ΕΝΕΡΓΙΑ στο συμπαν, μιλαμε για ΔΟΝΗΣΕΙΣ / ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ / ΚΥΜΑΤΑ. Για τιποτα άλλο» Σαφώς! ---- Μια παρατήρηση εδώ, _ εάν θα μου επέτρεπες _. Όταν παρατηρούμε τέτοια κύματα, ιχνηλατούμε και καταγράφουμε σωματίδια, όχι κύμα, ταλαντώσεις, δονήσεις. «Με ελκουν οι δυστοπίες.» Οποία σύμπτωση! Χάρηκα ιδιαιτέρως κι ειλικρινά κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε Αργος, ευχαριστω για την απαντητικη σπουδη.
    Σεβομαι τους ενδοιασμους σου περι προσωπικων δεδομενων. Ειναι και δικοι μου, αν και απλως υπηρξα αρκετα, νομιζω, γενικολογος, ωστε να μην ταυτοποιηθω.
    Βεβαια, τοσο το ΤΙ λεμε οσο και το ΠΩΣ το λεμε καταδεικνυει τις οποιες πνευματικες ποιοτητες μας, ηλικιας περιλαμβανομενης.
    Επιπλέον, εχω συζητησει και συζητω με αρκετους απο διαφορα πεδια ειδικοτητας και όλων των “γραμματικων επιπεδων. Αποφευγω, νομιζω επιτυχως, καθε προκαταληψη στους διαλογους μου.
    Δεν θα επανελθω. Ολα καλα.
    Επισης δεχομαι οτι το κυριο χαρακτηριστικο μιας τετοιας συζητησης ειναι η ερευνα και (φιλ-) υποψια εναντι παντων φαινομενων (με την φιλοσοφικη εννοια του φαινομενου). Θεωρω οτι ο εμπειρισμός των αισθησεων μας ειναι πολυ λειψος για να εξηγησουμε, με καποια βεβαιοτητα, την Αληθη -συμπαντικη- Φυση.

    Σε βεβαιωνω, επισης, οτι δεν προκαταλαμβανομαι απο επιστημονικους τιτλους ή βαρυγδουπες δημοσιευσεις σε επιπεδο κυρους. Θεωρω οτι το όποιο (και το παρον) αρθρο, εκπορευομενο απο καποιον ανησυχο νου, μπορει να ειναι ενα επιστημονικοτατο και πολυ εγκυρο.
    Επιπλέον η “επιστημη” (ναι, σε εισαγωγικα) εξυπηρετει το κερδος και οχι την γνωση, εδω και πολλες 10ετίες, αν μη αιωνες !!

    Επι του θεματος τωρα.
    Θα δεχθω αυτο που με πληροφορεις, οτι δηλαδη :
    << αποδεικνύεται με την χρήση μίας και μόνον απλής αναλογίας – όπου υπεισέρχεται η σταθερά των Μπολτζ-Πλανκ, ότι αυτό που ορθότατα ονόμασες πλήρη αταξία, είναι και θερμοδυναμικά, αλλά και όπως εσύ κι εγώ αντιλαμβανόμαστε την Κυβερνητική, κατάσταση πλήρους αδυναμίας του συστήματος να παράγει περαιτέρω έργο >>
    ... με καποιες ενστασεις.
    Οι μαθηματικοι που θεμελιωσαν το παραπανω συμπερασμα δεν το νοουσαν “κυβερνητικα” αλλα θερμοδυναμικα. Εμεις ειμαστε που ερευνουμε την επεκταση αυτη. Κανω λαθος;
    Ειναι επισης επιβεβλημενο να επαληθευσωμε τον ορισμο ΜΑΣ της “Κυβερνητικης”. Προσωπικα την οριζω ως “Ηγεσια”, με την γενικη της εννοια, αλλα κυρίως κοινωνικη. Συμφωνουμε ;

    Πληρης αταξια (και επεκταση στην κυβερνητικη):
    Μια θερμοδυναμικη κατασταση πολυ κοντα στην “πληρη αταξια” ειναι η κατασταση του πλασματος (ατομικοι πυρηνες και ηλεκτρονια ατακτως ειρριμμενα). Σωστα; Θεωροντας αυτα σε ενα περιβαλλον κλειστο, ποσο ανικανο ειναι να παραξει εργο; Μου φαινεται προφανες οτι ενα τετοιο συστημα περικλειει την μεγιστη -εσωτερικη- δυνατη ενεργεια. Αν ειναι ομως “κλεισμενη” μπορουμε να παραδεχτουμε απλοϊκα οτι “δεν παραγει εργο”.
    Διαισθανομαι οτι κατι δεν καταλαβαινω όπως το καταλαβαινεις εσυ. Δεν ειμαι οικειος με την κατασταση πλασματος, ομολογω.
    Για την Κυβερνητικη επεκταση της, και για οικονομια του λογου, θα σας παραπεμψω (ακομψα ομολογουμενως αλλα καλο για αρχη) στην βικιπεδια : https://en.wikipedia.org/wiki/Social_entropy ...
    απ'οπου υιοθετω κατ' αρχην τον ορισμο :
    <>.
    Βεβαιως ετσι κανουμε. Ειχαμε, αραγε, ποτε την ικανοτητα να καταγραψουμε ενεργειακες ροές στις εστιες των επιταχυντων; Αυτο θεωρω οτι ειναι μια απο τις βασικες ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ των αισθησεων μας και της “επιστημης” μας.
    Η μηπως η ιδια αυτη “επιστημη” μας εχει δωσει εξηγηση περι τινος προκειται η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ για την υπαρξη μας ΒΑΡΥΤΗΤΑ ;;

    Σας καλημεριζω αμφοτερους.
    ΥΓ. Δωστε μου λιγο χρονο να σας απαντησω στα ενδιαμεσα σχολια σας, εσενα και του φιλου Γρηγορη. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συμπληρωνω εκεινο που λείπει :
    << Anomie is the maximum state of social entropy. >>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γρηγορη καλησπερα,
    Οπως εχω ηδη πει, ΔΕΝ εχω μαθηματικα / επιστημονικα επιχειρηματα για το εργο του Καραθεοδωρη. Ηταν μερος της “υψηλης τελειωσης” της Θερμοδυναμικης που διδαχτηκα “ως εχει”... χωρις πως / γιατι.
    Ο ορισμος της εντροπιας, ομως, μου εκανε μεγαλη εντυπωση και απετελεσε εναυσμα για καποιους παραλληλισμους σε άλλους τομεις
    Νομιζω οτι εχω δωσει οσες εξηγησεις μπορουσα να δωσω σε ο,τι εγραψα ηδη.
    Νασαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γρηγόρης Σιανδάκας. Φίλε Γιάννη54, πρώτο, δεν κατάλαβα εάν ο ορισμός της εντροπίας είναι που αμφισβητείς, τελικά, ή τα επιχειρήματα του άρθρογράφου στο σκεπτικό του; Δεύτερο, η Κυβερνητική δεν είναι μόνον Κοινωνιολογία. Είναι και Κοινωνιολογία αφού έχει εφαρμογή στην συγκεκριμένη επιστήμη. Είναι όμως και Μαθηματικά, και Φυσική και Χημεία κλπ κλπ. Δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίσθηκε ως η βασίλισσα των επιστημών. Ούτε είναι υπέυθυνοι οι τρεις θεμελιωτές της Κυβερνητικής που ανέφερε ο Άργος, αλλά ούτε ήταν μόνον Μαθηματικοί. Τρίτο, το ότι δεν γνωριζω μοριακή βιολογία, για παράδειγμα, δεν με εφοδιάζει με τα προσόντα ώστε να αμφισβητώ τα συμπεράσματα μοριακών βιολόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γρηγόρης Σιανδάκας. Φίλε Γιάννη54, πρώτο, δεν κατάλαβα εάν ο ορισμός της εντροπίας είναι που αμφισβητείς, τελικά, ή τα επιχειρήματα του άρθρογράφου στο σκεπτικό του;

      Δεύτερο, η Κυβερνητική δεν είναι μόνον Κοινωνιολογία. Είναι και Κοινωνιολογία αφού έχει εφαρμογή στην συγκεκριμένη επιστήμη. Είναι όμως και Μαθηματικά, και Φυσική και Χημεία κλπ κλπ. Δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίσθηκε ως η βασίλισσα των επιστημών. Ούτε είναι υπέυθυνοι οι τρεις θεμελιωτές της Κυβερνητικής που ανέφερε ο Άργος, αλλά ούτε ήταν μόνον Μαθηματικοί.

      Τρίτο, το ότι δεν γνωριζω μοριακή βιολογία, για παράδειγμα, δεν με εφοδιάζει με τα προσόντα ώστε να αμφισβητώ τα συμπεράσματα μοριακών βιολόγων.

      Φιλε Γρηγορη, συγνωμην για την καθυστερηση. Εχω μπλεξει με νοσοκομεια συγγενων.
      Σου απαντω, εν πρωτης, γενικα οτι αδυνατω να υπησελθω στα "βαθιά" της θερμοδυναμικης και μαθηματικης επιστημης. Μετα 35ετία πολλα ομιχλοποιουνται ή λησμονουνται. Ασχοληθηκα με την βιομηχανικη διαχειρηση και ολα τα άλλα πηγαν περιπατο (αν και τοτε την διδαχτηκαμε ετοιμη, χωρις να υπησελθομε στην αποδειξη της)

      Παρ'ολα αυτα θα εκθεσω την θεση μου. Η παρουσα συζητηση θα με οφελησει περισσοτερο αν σφαλλω ή ειμαι ανακριβης.

      Πρωτο ερωτημα : Αμφισβητω τον ορισμο οτι "Εντροπία είναι η κατάσταση αδυναμίας παραγωγής έργου πλέον". Δεν το γνωριζα, και μπορω να το υιοθετησω ως αποτελεσμα φυσικομαθηματικης αναλυσης, οχι ομως ως ορισμο.

      Ο αξιοτιμος αρθρογραφος, κατοπιν τουτου, ωθηται σε επομενα λογικα συμπερασματα, τα οποια ομως, εκινουντα απο εσφαλμενη βαση, μοιραια σφαλλουν.
      π.χ,
      1) αρνητικη -υπαρχει;;- ή ελαχιστη εντροπια ενος κουρδισμενου ελατηρίου... και μαλιστα...
      2) Διότι έχει αποδειχθεί (!!) ότι η αρνητική εντροπία ισοδυναμεί με την Πληροφορία (Μηπως σε καποιο φιλοσοφικο επιπεδο;;).

      Απ' ό,τι γνωριζω η εντροπια ειναι μια αποκλειστικα θερμοδυναμικη ΑΕΡΓΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (απωλεια) ΕΡΓΟΥ η οποια εκκλειεται στο περιβαλλον. Καμια σχεση εχει με την -ενεργειακη- ΑΠΟΔΟΣΗ, που εξαρταται κυριως απο της γενικες απωλειες και τριβες.
      Αυτο συμβαινει σε καθε θερμοδυναμικο κυκλο και σε καθε μετατροπη ενεργειας.

      Και ο ορισμός που μου μαθανε :
      << Η εντροπια ΔS = Q/T δινει το μετρο της αταξιας ενος συστηματος / περιβαλλοντος >> και αναλυτικοτερα :
      http://users.sch.gr/kassetas/ed0ASEP0007.htm
      Εκφραζεται δε,εν μερει, η αυξηση της εντροπιας ως ζωηροτερη ατομικη κινηση Brown, αυξηση των δονησεων των μοριακων δεσμων (θερμοκρασια) κλπ.

      Δευτερον : Περι κυβερνητικης (βασιλισσα των επιστημων ;; ...δεν το γνωριζα)
      Προσωπικα, επι κρισεως, αρχισα να ασχολουμαι με θεματα Ηγεσιας (ως προσωπικο στοχο). Κυβερνητικη την αποκαλεσα, αλλα βλεπω οτι εσεις εχετε άλλο στο μυαλο σας με αυτον τον ορο, και θα σπευσω να ενημερωθω ποιοι ησαν οι "πατερες" της και πως την θεμελίωσαν.

      Τριτον : εχεις απολυτο δικιο, μεν, αλλα, αν εχεις μια γενικη εννοια των πραγματων μπορεις να ΕΡΩΤΑΣ ευπροσήγορα και να περνεις απαντησεις. Προσωπικα εχω συζητησει με πολλους επιστημονες άλλων τομεων και, ειλικρινα λεγω, ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ και ΑΠΟΨΕΙΣ !!

      Ευχαριστω για την συζητηση και παραθετω καποιους συνδεσμους, προϊον σχετικης αναζητησης.
      Εντροπή και Εντροπία : http://inabody.blogspot.gr/2006/05/blog-post_114719457412994834.html (αναθεωρητικο για μενα)
      και αυτο που λετε εσεις : Άμεση Δημοκρατία• Το πολίτευμα της χαμηλής Εντροπίας
      http://www.dd-democracy.gr/article.asp?Id=67

      Θα το μελετησω και θα επανελθω εν καιρω.
      Και παλι ευχαριστω.

      Διαγραφή

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.