Το πρώτο θετικό δείγμα της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά.

1 Μαρτίου, 2017
Οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ παρενέβησαν υπέρ της Ελλάδας 

για να μην κλιμακώσει η Άγκυρα την κρίση στο Αιγαίο.

Το πρώτο θετικό δείγμα υπέρ της Ελλάδος στην διένεξή της με την Τουρκία έδωσε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση Ν.Τραμπ η οποία ζήτησε δια της διπλωματικής οδού από την Αγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική στάση στο Αιγαίο και να σταματήσει η αύξηση της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα με σειρά πολεμικών δηλώσεων από Τούρκους πολιτικούς αλλά και έντονη κινητικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η διπλωματική κινητοποίηση της Ουάσιγκτον  με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο τον τελευταίο μήνα, υπογραμμίζει την ουσιαστική ανησυχία των Αμερικανών καθώς μια ελληνοτουρκική κρίση θα διαλύσει κυριολεκτικά τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την περιφερειακή στρατηγική των ΗΠΑ, όπως έχει φανεί και από την πολύ σημαντική στρατιωτική κινητικότητας. Το αεροπλανοφόρο “USS  George H.W. Bush” στάθμευσε για δεύτερη εβδομάδα στον Ναύσταθμο της Σούδας. Πριν από λίγες ημέρες (25/2).

Η 10η Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως σταθμό για την αποβίβαση  εννέα ελικοπτέρων τύπου Μπλακ ΧΟκ και 70 ακόμη τμημάτων εξοπλισμού, τα οποία θα προωθηθούν στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης, «Atlantic Resolve». Κατά την άφιξή των ελικοπτέρων, παρόντες ήταν ο πρεσβης των ΗΠΑ Τχζέφρι Πάιατ, ο αρχηγός των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης Μπεν Χότζις και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στο ΝΑΤΟ «τη σημαντική στρατηγική θέση της, σταθερότητα και τον επαγγελματισμό των στρατιωτών μας».

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, έπειτα από το περασμένο Σαββατοτοκύριακο  και την ένταση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πανου Καμμένου και του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου , εξακολουθεί να κινείται σε υψηλούς ρητορικούς τόνους, αλλά με λιγότερο σημαντικούς πρωταγωνιστές.

Χθες, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP (οι λεγόμενοι «Γκρίζοι Λύκοι») Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρθηκε ξανά στα τουρκικά «νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή» μιλώντας και για την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ στην Παναγιά. Ο κ. Μπαχτσελί χρησιμοποίησε ανοίκειος όρους για τον Α/ΓΕΣ, κάτι που περιγράφεται ως απαράδεκτη επιλογή έναντι ενός αρχηγού ως θεσμού δημοκρατικής χώρας.

Εν συνεχεία ο κ.Μπαχτσελί, άτυπος κυβερνητικός εταίρος του ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και υποστηρικτής του «Ναι» στο συνταγματικό  δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ζήτησε να δοθεί τέλος στην «κατοχή» των νησιών, «χωρίς όρους», επικαλούμενος, μάλιστα, τους «διεθνείς κανόνες».

Ο κ. Μπαχτσελί προχώρησε και σε μια σύντομη αναδρομή παραπέμποντας στο 1922 και στον τρόπο με στον τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στη Μικρά Ασία από τις τουρκικές δυνάμεις (δίχως βεβαίως, να αναφερθεί στην εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού που την ακολούθησε). «Αν θέλουν να ξαναπέσουν στη θάλασσα, εάν τραβάει η ψυχή τους να κυνηγηθούν, καλώς να ορίσουν, ο τουρκικός στρατός  είναι έτοιμος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαχτσελί.

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι τουρκική.

Να σημειωθεί πως στις αποκαλύψεις της Καθημερινής αναφορικά με την παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για το ζήτημα του Αιγαίου σχολιάζουν εκτενώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

(Πηγή: Καθημερινή κ.α. )

Σχολιάζει ο Άργος.
Εκτιμάται ότι, 

με δεδομένο την αποδιοργάνωση που υφίσταται η Αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, 

όχι μόνο εξ αιτίας της αναγκαίας προσαρμογής των κυβερνητικών λειτουργών στις δομές του κράτους κατά την αρχική μεταβατική περίοδο ανάληψης της εξουσίας, 

όχι μόνο από την ιδιαίτερα εντυπωσιακή τόσο πρώϊμη αποπομπή στενών συνεργατών του Προέδρου από την κυβέρνηση,

αλλά ούτε και από το πρωτοφανές ιστορικό να μένουν θέσεις κλειδιά του Αμερικανικού Ομοσπονδιακύ κράτους κενά, χωρίς προσωπικό στην διεθνή του εκπροσώπηση, πράγμα το οποίο δείχνει με τον πιο έυγλωττο τρόπο

τι κενά σε λειτουργικές θέσεις πρέπει να υφίστανται ακόμη εντός του κρατικού μηχανισμού του Ομοσπονδιακού κράτους, συνεπώς πόσο αποδιοργανωμένη πρέπει να είναι η διακυβέρνηση Τραμπ, 

η σημασία της κίνησης των ΗΠΑ

δηλαδή το ότι σε τέτοια στιγμή για τον Τραμπ, βρέθηκε ο χρόνος και το ενδιαφέρον να ασχοληθούνε με τα Ελληνοτουρκικά, αποκαλύπτει την σημασία που έχει το ζήτημα για τις ΗΠΑ.

Κατά την γνώμη μας, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Καθαρά γεωπολιτκά. Όταν τώρα, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, αν όχι περισσότεροι, από ό,τι υπήρχε στον Πρώτο Ψυχρό Πόλεμο.

Σε αυτούς τους περισσότερους λόγους εντάσσεται η απόρριψη της πρόσβασης των ΗΠΑ, εν είδη πρωτοφανούς σκληρού παζαριού, στην γεωπολιτική σημασίαπου έχει  η Τουρκία για τις ΗΠΑ.

Ένας άλλος λόγος είναι οι συνέπειες της ρητής άρνησης των ΗΠΑ να συνεργασθούν με την Τουρκία τώρα, στην Συρία . Ιδιαίτερα μάλιστα πόσο σοβαρές είναι αυτές οι συνέπειες για τις Βαλκανικές βάσεις των ΗΠΑ στα βόρεια της Ελλάδας. Κι όχι μόνο για τον φόρτο ευθύνης που προστίθεται αλλά με την τουρκική παρουσία, αν όχι επεκτατική προβολή ισχύος με οχήματα την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Κι ένας ανύπαρκτος λόγος, δηλαδή τέτοιος που δεν έχει υλοποιηθεία ακόμη, αλλά υπάρχει ως σχεδιασμός, είναι η τελική μορφή που οι ΗΠΑ ως όχημα οι ίδιες πλέον τώρα, έχουν ή αν ήθελε κανείς, έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας σχετικά με τον νέο σύμπακτο γεωγραφικό και σαφώς όχι άσκοπα γεωπολιτκό χάρτη της Nova Pax Americana, της Νέας Αμερικανικής Ειρήνης στην Εγγύς Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.