ΕΦ-35. ΠΡΟΣΟΧΗ : Η Σφαίρα του Άργους σε πτήσει.


18 Φεβ. 2017,
26 Μαρτίου, 2017.

Κι όμως, η Σφαίρα του Άργους δικαιώνεται !

Όταν έγινε λόγος για τα περίφημα, αόρατα, απρόσβλητα ΕΦ-35 που  θα αγόραζε η Τουρκία, όλοι ξεστόμιζαν προειδοποιήσεις σε βαθμό υστερίας. Αρθρογραφήσαμε, αφαιρώντας κάθε λόγο ανησυχίας. Στις επίμονες κασσάνδρες που συνέχιζαν όλο αυτό το διάστημα, αρθρογραφήσαμε μία ακόμη φορά. Τελευταία, με την ανακοίνωση από τον κ. Βίτσα στης αγοράς Εφ-35 με παράδοση το 2020, προειδοποιήσαμε :

«πάλι σαπάκια!»

Μέχρι και ολόκληρη άσκηση κάνανε, την Κόκκινη Σημαία – Ρεντ Φλάγκ όπου δήθεν τα Εφ-35 κατατρόπωσαν τα Εφ-16, περίπου σαν αυτά που έχουμε κι εμείς.

Μιλήσαμε για το παγκάρι πώλησης όπλων που στήθηκε στην άσκηση και για την απάτη γύρω από τα Εφ-35.

Και έβγαιναν ειδικοί που εκθείαζαν είτε αδιάβαστοι – δύσκολο να πείσουν πως είναι τέτοιοι, ή τα παπαγαλάκια της ολιγαρχίας των εντοπίων μιζαδόρων.

Σήμερα (18 Φεβ.), απόφαση του Τραμπ σοκάρει την Λόκχιιντ-Μάρτιν που κατασκευάζει το Εφ-35.

Αποφάσισε ο Τραμπ : Θα αντικαταστήσουμε ΟΛΑ τα Εφ-35 (της Λόκχιιντ-Μάρτιν) με Εφ-18 Σούπερ Χόρνετ (της Μπόϊνγκ). [ΕΦ-18 Σούπερ Χόρνετ, το εικονιζόμενο.]
  
Με πληροφορίες από ιστοτόπους άμυνας και τον έντυπο Τύπο γενικά.

Προσοχή : Η Σφαίρα του Άργους σε πτήση.

--------------------------------------------------------------------------

ΠΛΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΦ-35.

Α.) Για ποιο λόγο κατασκευάσθηκε το ΕΦ-35.
Β.) Ποια είναι η έως τώρα ιστορία του ΕΦ-35, δηλαδή, τι μας έχει αποδείξει;
Γ.) Τι είναι το ΕΦ-35.
Δ.) Τι σημαίνει παρουσία ΕΦ-35 για την Ελλάδα τα οποία θα επιχειρήσουν εναντίον της από γείτονα χώρα;

Α.)

Πολύ συνοπτικά, η Αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τις πολεμικές βιομηχανίες ένα αεροπλάνο, μαχητικό, με ικανότητα έκδοσης και αεροπλάνου που θα μπορούσε να απονηώνεται και να προσνηώνεται σε αεροπλανοφόρα, με προδιαγραφές να έχει ταυτόχρονα δύο ρόλους, ως τότε ασύμβατους σε ένα μόνο αεροσκάφος με σκοπό να υπηρετήσει σε πολεμική αεροπορία.

Πρώτο, να είναι όπλο που θα μπορεί να εξασφαλίζει 100% βιωσιμότητα για το ίδιο και τον χειριστή του σε πεδίο μάχης.

Αυτό έχει κεφαλαιώδη σημασία αλλά όχι λόγω του μεγάλου κόστους σε χρήματα για το αεροσκάφος!

Αλλά επειδή η Αμερικανική κοινή γνώμη έχει ανατραφεί και διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην ανέχεται νεκρούς από τα τέκνα της σε αγώνες για την ειρήνη, αφού για αυτό τον λόγο η Αμερική παγκόσμια δρα, ιδιαίτερα σε τόπους μακριά από το σπίτι.

Ονομάζεται μετά-την-μάχη-τραύμα και εμφανίσθηκε ως τοιούτο στην Αμερικανική κοινωνία, κατά τον πόλεμο του Βιετ Ναμ. Μόνο που δεν εμφανίσθηκε στους μαχητές της ελευθερίας για την ειρήνη Αμερικανούς μόνον, αλλά και στους οικείους των. Αυτά εξηγεί η Κοινωνιολογία.

Τέτοια τραύματα ασφαλώς είχαν εντοπισθεί από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, βέβαια, η Ιατρική έχει θεμελιώσει, όπως το σοκ(συστημική διαταραχή)-από-βομβαρδισμό (shell shock).

Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που εκατοντάδες εταιρείες έχουν γεννηθεί ώστε να παρέχουν μισθοφόρους για τον Στρατό, ενώ οι στρατευμένοι των ΗΠΑ να εκτελούν επιτελικά καθήκοντα μακριά πολύ από τα θέατρα συγκρούσεων. Κατά κανόνα, και κατ’ ευχή. Διότι στην πράξη, το δυσάρεστο των θυμάτων συγκρούσεων μεταξύ των Αμερικανών που υπηρετούν στον στρατό, είναι πραγματικότητα που διαρκεί.

Δεύτερο, να είναι όπλο που θα μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση τακτικών εφαρμογών, δηλαδή αερομαχίες, βομβαρδισμούς, ανάσχεσης αντιπάλων αεροσκαφών, κι ειδικότερα την κυριαρχία χώρου – εναερίου, και υπεροχή παρουσίας σε κάθε πεδίο μάχης ως προβολή δύναμης των ΗΠΑ παγκόσμια.

Τρίτο, το μαχητικό να καλύπτει κάθε δυνατή πρόκληση έως το 2030, με βάση την Πληροφόρηση που υπήρχε τότε – δηλαδή τις πληροφορίες από την πολεμική ή αν θέλει κάποιος, την αμυντική βιομηχανική κατασκοπεία.

Η βιομηχανία παρουσίασε στην κυβέρνηση το ΕΦ-22. Δυστυχώς, δεν πληρούσε τον πρώτο όρο. 100% βιωσιμότητα. Ούτε την τελική προθεσμία παράδοσης (deadline).

Είχε κι άλλα μικρά σημεία αξιοπαρατήρητα, που όμως με την βοήθεια της Έρευνας κι Ανάπτυξης (Research and Development), σιγά-σιγά βελτιωνόντουσαν κατόπιν.

Ο ανταγωνισμός στην πολεμική, συγνώμη για το λάθος, στην αμυντική βιομηχανία παρουσίασε το ΕΦ-35 τότε ως σωτήρια λύση. Ήταν πράγματι ένα stand-off weapon (εκ του μακρόθεν ικανό), ένα όπλο με εγγύηση του 100% βιωσιμότητα. Δηλαδή, μπορούσε να πλήξει τον εχθρό λειτουργώντας ως Τακτικό όπλο, που λόγω αυτής ακριβώς της δυνατότητας, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως Στρατηγικό όπλο. Αυτό το χαρακτηριστικό ενθουσίασε την κυβέρνηση. Βρήκαν περισσότερα από ό,τι είχαν ζητήσει! Stand-off weapon είναι εκείνο το όπλο που μπορεί να καταφέρει πλήγμα στον εχθρό από τόσο μακριά ώστε το ίδιο το όπλο να μην διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο.

Το Εφ-35 ήταν ικανό να πλήξει εχθρό πέρα από τον ορίζοντα και μάλιστα, παραμένοντας αόρατο το ίδιο!

Οπότε ο εχθρός δεν ήταν σε θέση να το αντιληφθεί και να το εντοπίσει. Απλώς θα δοκίμαζε την εμπειρία να βληθεί ξαφνικά και χωρίς να έχει καταλάβει τι του συμβαίνει από ό,τι είδους όπλο ήθελε το ΕΦ-35 να ρίξει πάνω του. Τακτικό, τακτικό πυρηνικό, για παράδειγμα θερμοβαρικό (κι ας λέμε στον απλό κόσμο ότι δεν είναι ισοδύναμα τέτοια όπλα)  ή στρατηγικό πυρηνικό.

Β.)

Η προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει όμως κρίθηκαν ασήμαντες. Οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει έτσι ήταν δύο. Να συνοδεύεται από μαχητικά ανάσχεσης και υπεροχής πεδίου μάχης, και από αεροσκάφη ανίχνεύσης, παρακολούθησης και δορυφορικής επικοινωνίας ως κέντρα τακτικής διοίκησης μάχης. Μα ναι, με το αντίστοιχο αμυντικό προσωπικό βεβαίως!

Αυτή η λεπτομέρεια φαίνεται ή να μην λήφθηκε υπ’ όψη, ή να καλύφθηκε με τόσες και τέτοιες αμοιβές ώστε να είναι ικανές να πείσουν ότι το ΕΦ-35 ήταν πλέον το απόλυτο όπλο στα χέρια των Ειρηνοποιών κι Απελευθερωτών Αμερικανών.

Άρχισε η παραγωγή εν σειρά του ΕΦ-35 (μαζική παραγωγή με απλά λόγια), και το Ισραήλ ήταν φυσικά ο πρώτος πελάτης αλλά με δυο-τρεις μικρές επιπλέον βελτιώσεις που ζήτησαν.

Το ΕΦ-35 έγινε το προϊόν της Αμερικανικής Οικονομίας που της έδωσε νέα ώθηση για ανάπτυξη. Ακόμη κι η Ελλάδα ζήτησε μερικά κομμάτια, παραδοτέα το 2020, κάπου 20 αρχικά. Πολύ μετά βέβαια από την Τουρκία που είχε παραγγείλει 100 τεμάχια, μια κι έξω όπως λέμε. Ο αριθμός 20 είναι το 1/5 του 100 το οποίο ανατρέπει την πάγια ισορροπία του 7 προς 10 (για 36 τεμάχια συνολικά, δηλαδή και μετά το 2020 υπάρχει λόγος έως σήμερα). Αλλά και με τα 20, πάλι καλά τα καταφέραμε, έτσι δεν είναι;

Όμως εδώ και μήνες Έλληνες «ειδικοί» κραυγάζουν Στεντόρια για τα Τουρκικά ΕΦ-35, και πιο πρόσφατα για τους Τουρκικούς ΕΣ-400. Μα ούτε τα ΕΦ-35 θα παραδοθούν στην Τουρκία, τουλάχιστον με όσα έχουν αποφασισθεί ως τώρα. Μπορεί ωστόσο, αλλά τόσο το χειρότερο για την Τουρκική οικονομία και την Τουρκική Αεροπορία!

Για τους πυραύλους, ε, πια, αυτό είναι ξεχωριστή συζήτηση. Έως σήμερα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην πραγματικότητα. Κι ό,τι ακούγεται στην Ελλάδα είναι απλώς πίεση κάποιων ολιγαρχών ώστε να ενθυλακώσουν, λαϊκά, να τσεπώσουν κάποια μίζα παραπάνω.

Μπορεί οι πύραυλοι τελικά να πάνε στην Τουρκία. Άχρηστοι θα είναι όμως. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Και τώρα, λίγη διασκέδαση.

Οι Αμερικανοί έστησαν μιαν άσκηση ώστε να αναδείξουν παγκόσμια την αξία του ΕΦ-35. 20 τέτοια εναντίον 20 ΕΦ-16. Τα 20 ΕΦ-35 καταρρίφθηκαν, τα 20 ΕΦ-16, σαν αυτά που έχουμε εμείς, αλλά με αμερικανούς πιλότους – έχει σημασία ετούτο το "σαν αυτά που έχουμε εμείς" και το ότι είχαν χειριστές οι οποίοι είναι εντός του ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα κατώτερης επίδοσης από τους Έλληνες συναδέλφους τους, γύρισαν στην βάση τους όλα.

Αποχώρησαν από το πεδίο δοκιμών θυμωμένοι, ανήσυχοι, πολύ ανήσυχοι, νευριασμένοι, απογοητευμένοι και totally pissed-off όπως είπανε επί λέξει – ας μην το μεταφράσουμε, δεν είναι διόλου κόσμια φράση.

Οι Αμερικανοί έστησαν μιαν δεύτερη άσκηση, της έδωσαν και την ονομασία Κόκκινη Σημαία, Red Flag. Είναι η παγιωμένη απόλυτη δοκιμή όλων των αεροσκαφών με μαχητικές ικανότητες της Δύσης.

20 ΕΦ-35 εναντίον 20 ΕΦ-16 πάλι. 19 ΕΦ-16 καταρρίφθηκαν, 1 ΕΦ-35 καταρρίφθηκε. Ζήτω! Η Αμερικανική Βιομηχανία Άμυνας δικαιώθηκε! Μπράβο!

Μόνο που μαζί με τα 20 ΕΦ-35, πέταξαν σε συνεργασία και υποστήριξη εξελιγμένα αεροσκάφη επικοινωνιών, ανίχνευσης, δορυφορικής επικοινωνίας και Τακτικής Διοίκησης / Tactical Command and Communications, μερικά σμήνη ΕΦ-22 σε υποστήριξη των ΕΦ-35, και εντάχθηκαν δορυφόροι dedicated, δηλαδή προγραμματισμένοι να λειτουργούν μόνον για την τακτική πτήση των ΕΦ-35.

Εκτός της τακτικής πτήσης των ΕΦ-35, οι δορυφόροι παρήχαν Πληροφόρηση και κάλυψη για το πεδίο μάχης. Μόνο στα ΕΦ-35, ωστόσο.

Τα 19 ΕΦ-16 που καταρρίφθηκαν εικονικά, δεν κατάλαβαν από πού τους ήλθαν.

Με δυο λόγια, σε εκείνη την άσκηση έγινε κάτι ανάλογο με το να στήσουν ένα παγκάρι πωλήσεων για τους προσκεκλημένους αξιωματούχους με αμυντικά καθήκοντα στις χώρες όπου υπηρετούσε ο καθένας.

Και γιατί όλα αυτά;

Γ.)

Το ΕΦ-35 διαθέτει κατασκευή και τεχνολογία αορατότητας, στελθ. Έτσι ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του.

Ωστόσο τα Ρωσσικά συστήματα παρακολούθησης το κατέγραψαν όταν εμφανίσθηκε σε πεδίο μάχης όπου και οι Ρώσσοι. Άρα δεν είναι αόρατο, στελθ.

Η τελευταία απόδειξη είναι το θέατρο της Συρίας, με την δοκιμή του πρώτου Ισραηλινού ΕΦ-35 να ακυρώνεται εν εξελίξει / called aborted σε αποστολή προσβολής στόχων εντός της Συρίας, όταν έλαβε προειδοποίηση στην Εβραϊκή με Ρωσσική προφορά ότι οι ενδείξεις που κατέγραφαν τα όργανά του καταγράφοντας ότι είχε εντοπισθεί και στοχοποιηθεί με λύση σκόπευσης / locked on, ήταν πραγματικές.

Το ΕΦ-35 δεν κατασκευάσθηκε για να κάνει αερομαχίες. Απόδειξη η πρώτη Αμερικανική άσκηση με Εφ-35 και αντίπαλο το πολύ παλαιότερης τεχνολογίας ΕΦ-16, όπου τα ΕΦ-35 καταρρίφθηκαν.

Το ΕΦ-35 κατασκευάσθηκε ώστε να πετά, να πλησιάζει τον στόχο επάνω στην Γη αλλά σε απόσταση τέτοια που δεν φθάνουν τα όπλα που υπάρχουν στον κόσμο να το καταρρίψουν, ως αόρατο δε χωρίς να έχει εντοπισθεί, από εκείνη την ασφαλή για την επιβίωσή του θέση, να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον αντιπάλου, και να επιστρέφει σώο και αβλαβές στην βάση του. 100% βιωσιμότητα.

Οι πύραυλοι που έχει αφήσει πίσω του για να πλήξουν τον εχθρό, δεν είναι δουλειά του πια. Κατευθύνονται από δορυφόρους. Οι οποίοι ενημερώνονται με τα απαραίτητα δεδομένα από αεροσκάφη παρακολούθησης, ανίχνευσης και τακτικής μαχών στο μεταξύ παρόντα, κι αυτά πολύ μακριά από τον εχθρό ώστε να κινδυνεύσουν. Αν και αυτό δεν είναι απόλυτο ακριβώς, αφού δεν είναι αόρατα. Άρα δεν κινδυνεύουν από την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού, αλλά μόνο από την αεροπορία του εχθρού. Και για τον λόγο αυτό, χρειάζονται προστασία από μαχητικά αεροσκάφη που είναι κατασκευασμένα για να αναχαιτίσουν και να αποκτούν κυριαρχία χώρου. Το ΕΦ-35 δεν είναι φτιαγμένο για τέτοιες αποστολές, ωστόσο.

Αυτό έκανε απαραίτητη την εμπλοκή ΕΦ-22 στην δεύτερη Αμερικανική άσκηση με ΕΦ-35.

Αυτό είναι το ΕΦ-35.

Δ.)

Εάν η Ελλάδα διαθέτει συστήματα εντοπισμού ικανά, με το θα απογειωθεί ΕΦ-35 από γείτονα χώρα, καταγράφεται. Κι η πορεία του παρακολουθείται.

Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν τέτοια μέσα για την Ελλάδα.

Εάν η Ελλάδα διαθέτει πολεμική αεροπορία, το συνοδευτικό σκάφος διοίκησης και πληροφοριών που θα υποστηρίζει το ΕΦ-35, θα ανασχεθεί αποτελεσματικά. Το ίδιο και το ΕΦ-35.

Εάν η Ελλάδα διαθέτει αντιαεροπορική άμυνα, το συνοδευτικό σκάφος διοίκησης και πληροφοριών που θα υποστηρίζει το ΕΦ-35, θα ανασχεθεί αποτελεσματικά. Το ίδιο και το ΕΦ-35.

Εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει ικανά συστήματα εντοπισμού, το συνοδευτικό σκάφος διοίκησης και πληροφοριών που θα υποστηρίζει το ΕΦ-35, θα ανασχεθεί αποτελεσματικά από την αντιαεροπορική άμυνα ή και από την πολεμική αεροπορία.

Ενώ το ΕΦ-35 θα παραμείνει αόρατο ή περίπου αόρατο όπως λένε οι κατασκευαστές τους, ή τέλος πάντων τόσο αόρατο όσο ήτανε για εκείνα τα ΕΦ-16 που αντιμετώπισαν ΕΦ-35 και κατέρριψαν 19 στα 20 με μία μόνο απώλεια στην πλευρά τους.

Μα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ΕΦ-16. Το ζητούμενο είναι, άραγε είναι τα δικά μας τόσο εξοπλισμένα όσο εκείνα των Αμερικανών; Μήπως για αυτό αναβαθμίζουμε τα δικά μας ΕΦ-16, θα αναρωτηθεί κάποιος.

Ένα ΕΦ-35 κοστίζει κάτι περισσότερο από όσο δύο αντίστοιχα άλλου κατασκευαστή. Μάλιστα, εκείνα είναι αόρατα / στελθ. Και είναι ικανά για αερομαχία. Δικαιούται συνεπώς κάποιος να αναρωτηθεί εάν είμαστε καλοί σύμμαχοι επειδή αγοράζουμε τα σαπάκια των συμμάχων, κι όχι αξιόμαχα στοιχεία από την παγκόσμια αγορά.


Και καλό θα ήταν να μην υποχρεωθούμε να καταγράψουμε τις πηγές μας εδώ. Διότι ετούτο το γραπτό είναι γνήσιο απότοκο γνώσης, όχι ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πριν την υποβολή σχολίου ή και άρθρου προς δημοσίευση, ας είναι υπ’ όψη τα εξής, παρακαλώ.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση σε «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή με κεφαλαία γράμματα, ή άσχετα με το θέμα, ή που περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητο λόγο, προσβλητικό χαρακτηρισμό, υποτιμητικές προσφωνήσεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες, δεν δημοσιεύονται. Διότι δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Ιστότοπου.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση περιλαμβάνουν έγκυρο ε-μαιλ, ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολιαστή ή αρθρογράφου ώστε να αποτελεί υπεύθυνο λόγο. Το ε-μαιλ αυτό δεν θα δημοσιεύεται.

- Σχόλια και άρθρα που υποβάλλονται, δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιστότοπος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όχι επαγγελματική. Δεν απολαμβάνει υλικού κέρδους.